Frugtcurd er en engelsk opfindelse og blev og bliver stadig brugt som topping på scones ved den traditionelle afternoon tea. Vi spiser som regel vores scones til morgenmad og derfor fortæres vores curd ligeledes om morgenen.

Den mest kendte af alle curd versioner er den skriggule lemon curd. Andre traditionelle curds er lime, mango, mandarin, passionsfrugt og hindbær. Når man nu er så heldig at være naboer til en enorm forekomst af havtorn, valgte vi at gå nynordisk tilværks og lave en havtorn curd. Og for at lyde bevist højrøvet, så er der en vis tilfredsstillelse ved at plukke bærerne selv, frem for at hive et eller andet underlødigt produkt ned fra supermarkeds hylder og bagefter stå i kø, omgivet af hjælpeløse forældre med skrigende børn.

Her kan du læse om hvordan du plukker og klargøre havtorn.

Udover at komme på scones kan curd også bruges til kage topping og i muffins. Jeg ville dog afholde mig at bruge curd som fyld i en lagkage, dertil er den for flydende.

Generelt kan man sige om curd, at det ikke har samme holdbarhed som syltetøj, da det indeholder æg. Og netop æggende er det springende punkt. Skal man bruge pasteuriserede æg eller skal man gå old school og bruge helt almindelige øko æg? Jeg må nok indrømme, at jeg sætter hønsenes sundhed over min egen og bruger helt almindelige øko æg.

Opskriften giver nok havtorn curd til at fylde et stort syltetøjsglas.

Du skal bruge:

  • 210 g. sukker
  • 150 g. havtorne bær
  • 3 spsk. vand
  • 4 sammenpiskede æg
  • 70 g. smør i tern

Sådan gør du:
Først skal du klargøre din havtorn. Det gøres med at putte havtornebærrene i en gryde sammen med de 4 spsk. vand. Giv det 10 min ved middel varme. Herefter blendes bærrene med en stavblender og sies med en finmasket si. Pulpen kasseres og saften puttes tilbage i gryden.

Tilsæt sukker og æg og sæt det over middel varme, mens der røres konstant i gryden ved middel varme. Når massen efter er tydeligt tyknet, tages gryden af varmen og smørret røres i.

Si hele massen, så du får en jævn og homogen curd. ;odsat syltetøj, er klumper i curd ikke charmerende men en fejl. Skold et stort eller flere små syltetøjsglas og hæld curden heri. Stil glassene på køl et lille døgns tid.

Post Tags
Share Post
Written by

Hvis du på denne side falder over en ret med hjerne, lever, hjerte, hale, tæer, hoved eller insekter, så er jeg sandsynligvis ophavsmand til den. Jeg er gastronomisk interesseret med en forkærlighed for det alle andre ikke vi have og i visse tilfælde afskyr.

Top