Hakkebøf med bløde løg kæmper med stegt flæsk og smørrebrød om at blive danskernes nationalret. Men hvis Dan og co (som vi ellers generelt er stor fan af) absolut skal kåre en nationalret, kunne de så ikke gøre sig umage med i det mindste at tilberede retterne ordentligt? På Madministeriet hjemmeside kan man således læse, hvordan man skal tilsætte soya (!) til de bløde løg. Sovsen har til gengæld fået fri.

Her er vores bud på hakkebøf med bløde løg. Men hov er saucen ikke lidt bleg? Jo, det er den, fordi der simpelthen ikke er nogen som helst god grund til at tilsætte kemisk fremstillet farestof (også kendt som sovsekulør) til den mad, man ellers tager seriøs.
Du kan sagtens lave en brun sauce uden. Denne er lavet på “snyde-metoden”, hvor man laver en lynhurtig fond bestående af grøntsager og en boullionterning. Har du en god oksekødsfond på frys, så gå med den!
Denne sauce bliver brun dels pga at fonden er lavet med karamelliserede grøntsager, og dels fordi opbagningen af smør og mel har fået lov at tage den tid, det nu tager. Når man giver sig tid i denne proces, ender man med en ret brun kulør. (det er det, som franskmændene kalder en roux)

Til to personer skal du bruge

  • 500 gram hakket oksekød
  • Smør til stegning
  • 4 løg
  • 1 ekstra klat smør
  • 4 stilke palmekål
  • Kogte kartofler

Til sovsen skal du bruge

  • 1 løg
  • 1 porretop
  • 1 gulerod
  • 1 fed hvidløg
  • 2 laurbærblade
  • lidt olie
  • 3 spsk mel
  • 50 gram smør
  • 1 boullionterning
  • 5 dl vand

Sådan gør du:
Start med  sovsen: Skær løget halvt over og svits det i en varm gryde med lidt olie. Når det er godt brunet (ikke at forveksle med brændt) kommer du gulerodden, hvidløget, porretoppene og hvidløget ved og sauterer lidt videre. Det hele må godt karamellisere lidt – det er det, der kommer til at give saucen den brune farve.
Hæld vand på og tilsæt en boullionterning. Lad det hele koge lidt ind og si så væsken.

Nu til de bløde løg: Skær løgene i tynde skiver og kom dem på en pande med smeltet smør ved middel varme. Lad løgene blive bløde og søde under omrøring. Det tager ca 10 minutter eller mere. Smag til med salt og peber.

Så til hakkebøfferne – som jo er peace of cake!
Del kødet i to – måske tre – og form til tre hakkebøffer. Krydr med salt og peber og steg dem ca 4 minutter på hver side, til de er karamelliserede på toppen men stadig svag rosa i midten. (ikke at forveksle med rå)
Sauter også kålen lynhurtigt på en varm pande.

Gør saucen færdig ved at smelte smørret og tilsætte melet. Rør godt rundt i 3-4 minutter til farven begynder at at ligne lækker karamel. Kom så den siede boullion på lidt efter lidt mens du rører rundt. Smag til med salt og peber.

Server hakkebøffene med nykogte kartofler, de bløde løg, palmekålen og den gode, brune sovs.

hakkebof3

[adsenseyu1]

Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

Latest comments
  • Et lille tip til de bløde løg. Et nip natron i løgene gør, at de bruner hurtigere og også bliver lidt blødere. Natron neutraliserer syren, så maillardreaktionen kan komme igang.
    Tror du de mener sovsekulør med soja på Madministeriet hjemmeside? Er det ikke “kinesisk/asiatisk” soya?

    Men yes – hakkebøf med bløde løg er også min favorit 🙂

    /Sejer

Top