Grattachecca med citronsirup og friske jordbær (romersk slush-ice)

Grattachecca er navnet på en iskold romersk specialitet bestående at revet is, sukkersirup og frisk frugt. Oprindeligt stammer den helt tilbage fra det antikke Rom, hvor den gale kejser Nero eftersigende fik sne og is fra de omkringliggende bjerge transporteret ned til Forum Romano og nød det det med frugtsaft – en slags oldtidens grattachecca.

I dag kan du stadig købe grattaccheca i en række små isboder på gaden i Rom, og på en eftermiddag med temperaturer over 35 grader er det meget tiltrængt at sidde under pinjetræernes skygge, nyde udsigten over Tiberen og drikke en læskende og iskold grattachecca.

Isen er fast bestandel – men du kan komme en hvilken som helst frugtsirup i du måtte ønske, og toppe med stykker af din favoritfrugt: jordbær, hindbær, blåbær, solbær, kiwi, melon appelsin osv. En populær variant i “vores” grattachecco-bod i Trastevere var en variant med lemonsirup og stykker af frisk kokos.
Her stod der tre mænd i en lille bod og langede farverige is over disken efter et smart lean-princip, hvor den ene rev isen, den næste tilføjede siruppen og den sidste mand pyntede med frugt og top imod betaling.

Hjemvendt til Danmarks mere beskedne temperaturer og luftfugtighed valgte vi at gøre romerne kunsten efter. Her med en variant af citronsirup og friske danske jordbær.

  • 1 liter vand
  • 1 kop sukker
  • 1 kop vand
  • Saft og skal fra 1 økologisk citron
  • En bakke friske jordbær

Sådan laver du grattachecca:
Start dagen før med at fryse en liter vand i en plasticbøtte og stil den på frys til den er gennemfrossen.
Lav siruppen ved at blande sukker og vand og lade det koge op i nogle minutter. Tag det af varmen og tilsæt citronskal og saften, og lad det trække til det er helt koldt. Si blandingen så du har en fin citronsirup.
Tag isen ud – når den er helt frossen – og riv den med en gaffen, skarp kniv eller andet, så du får  fin is-sne. (Denne del er nemmere end det lyder. Romerne bruger et specialværktøj, så  det tager ikke dem mange minutter, men med en sløv gaffel og en temperatur på 25 grader, skal man arbejde hurtigt for ikke at ende med koldt vand i stedet. )
Fordel isen i høje glas, hæld sirup over (så meget du ønsker) og top med friske bær. Tag solbriller på og nyd sommeren.

[adsenseyu1]

Share Post
Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top