Gratinerede østers med champagnesauce

“Kan De ikke li´østers”, er det fordi du aldrig har prøvet at varmetilberede de små bløddyr en anelse. Det samler dem nemlig lidt, fjerner den værste fornemmelse af råhed og gør dem derfor meget egnede som “begynder-østers”.
Denne variant er en af de mere luksuriøse af slagsen – gratineret med en cremet sauce på champagne, og er derfor et godt kort at hive ud af ærmet, hvis du skal prale lidt til nytår.
Rigtige østers-aficionados vil til enhver tid foretrække dem “au natural”, men de her er bare klædt mere på til fest.

(Psst…Du kan sagtens skifte champagnen ud med en tør cava, crement eller lignende, hvis du er lidt nærig med de gyldne dråber.)

  • 10 østers
  • 2 æggeblommer
  • 3 dl champagne (eller anden tør mousserende vin)
  • 1 lille løg
  • 5 peberkorn
  • Salt
  • 125 gram smør

Sådan gør du:
Smelt smørret langsomt i en kasserolle.
Så er det frem med østerskniven og flå de genstridige dyr fra hinanden. Skær lukkemusklen over og kasser den øverste skal.
Saml østerssaften i en lille skål, og læg østers fin til rette i sin egen skal. Placer østers i et ildfast fad (evt i et lag salt så de står fast)
Imens tager du de to æggeblommer og pisker dem let sammen med østerssaften og champagnen i en lille gryde. Bruger du en main-marie kan det ikke gå galt, ellers må du lige være lidt forsigtig med varmen.
Tilsæt det klarede smør lidt efter lidt (med klaret menes, at du lige passer på, ikke at få det hvide valle som samler sig i bunden af gryden med.)
Vær lige så forsigtig, som når du pisker en mayonaise – i starten tilsætter du bare et par dråber, og når den er emulgeret, kan du tilsætte det smeltede smør i lidt tykkere stråle. Lige så snart den er emulgeret tager du den af varmen – ellers er der stor risiko for, at den skiller, så snart du stopper med at piske.
Når alt smørret er pisket ind i æggeblommerne, smager du den til med salt og hvid peber.
Læg en klat champagnesauce på hver østers og gratiner fadet under ovnens grill til de får farve på toppen – det tager ikke mere end et halvt minut.
Server med det samme med mere champagne.

Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top