Gratin med rosenkål var tit på repetoiret i mit barndomshjem. Kålene var kogt sønder og sammen, men jeg var stadig ret pjattet med den sprøde skorpe og den fluffy, dampende, varme masse, der gemte sig nedenunder. Sådan har jeg det stadig. Der er faktisk få ting, der er lige så hyggeligt som at åbne ovnen og nænsomt bære en paddehat-formet gratin ud af ovnen, der har hævet til dobbelt størrelse i ovnene hede.
Om du kommer rosenkål, blomkål, broccoli eller noget fjerde i så skal det nok blive hyggeligt – bare undgå at overtilberede de grøntsager, du har tænkt dig at komme ved, da ellers bliver noget triste efter anden tilberedning i ovnen.

Gratin kan sagtens spises som en ret i sig selv – evt med en lille salat i sidevognen, men jeg tror heller ikke, at en grillet kotelet eller et par skiver af en oksegrydesteg ville være dårlig til.

Gratin med rosenkål

Ingredienser

  • 200 gram friske rosenkål
  • 50 g smør
  • 75 g mel
  • 2 dl grøntsagsbouillon
  • 1 dl sødmælk
  • 4 æg
  • Salt og peber
  • Rasp
  • Lidt ekstra smør

Sådan gør du

  • Fjern bunden af rosenkålens stilk og de yderste blade. Skær dem i kvarte
  • Blancher rosenkål i spilkogende vand i nogle minutter og si vandet fra
  • Smelt smørret og pisk melet i
  • Pisk mælk og grøntsagsbouillon i lidt efter lidt over varmen til det tykner
  • Del æggene i blommer og hvider og pisk hviderne stive i en skål
  • Lad massen køle lidt af før du kommer æggeblommerne i et ad gangen.
  • Vend rosenkålene i og fold æggehviderne forsigtigt i.
  • Smør fire små forme eller en stor og drys bunden med rasp
  • Fordel massen i formen(e), drys med rasp og læg nogle klatter smør ovenpå
  • Kom straks i en 180 grader forvarmet ovn
  • Bag til de er gennembagte (25-45 minutter afhængig af størrelse) Vent længst muligt med at åbne ovnen, da de ellers falder sammen.
http://raavarecirkus.dk/gratin-med-rosenkaal/
gratin2

Share Post
Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top