Her er en regulær cheapass-ret! Gratin! Man kan gøre den lige præcis så cheap. som man ønsker – her er den ret cheap med en enkelt laksefilet og et kvart blomkålshovede. Ja, det lyder ikke af alverden, men man bliver overrasket over, hvor meget det fylder.
Denne gratin er lavet med stivtpiskede æggehvider, der gør gratinen ekstra luftig og souffleagtigt. Derfor kan man ret let spise en ekstra portion.
Faktisk er gratin én af de retter fra min barndom, som er ved at gå lidt i glemmebogen. Det er egentlig møgærgerligt, for gratin  smager helt vildt godt. Go gratin!

I denne portion er der nok til fire personer.

  • 100 gram smør
  • 100 gram mel
  • 3 d mælk
  • 3 dl grøntsagsboullion (eller vand med en terning)
  • 8 æg
  • 1/2 muskatnød
  • 1 laksefilet
  • 1/4 blomkålshovede
  • Salt og peber
  • 2 håndfulde rasp
  • Lidt ekstra smør

Til salaten skal du bruge: 

  • 1/4 selleri
  • 3 spsk olivenolie
  • 1 spsk æbleeddike
  • 1 tsk sennep
  • 2 tsk honning
  • salt og peber

Sådan gør du:
Pil blomkålet i buketter. Kog en gryde med vand og kog blomkålsbuketterne til de lige giver efter.
I en anden gryde med vand pocherer du laksen i ca 3 minutter. Bare lige til du kan hive skindet af.
Smelt smørret i en lille gryde og rør alt melet i på én gang og pisk, til du har en ensartet masse. Kom mælken i lidt efter lidt under indpiskning og derefter grøntsagsboullionen. Du skal ende op med en tyk sauce. Smag den til med salt og peber og riv muskatnødden i.
Del æggene i blommer og hvider og kom blommerne i saucen én ad gangen mens du pisker.
Pisk æggehviderne helt stive og rør en stor skefuld i saucen sammen med blomkålsbuketterne og laksen, som du lige har skåret i store stykker.
Vend det sidste æggehvide i med forsigtighed, så du ikke slår alt luften ud.
Smør en stor form med smør og drys rasp i bunden og på siderne. Fordel gratin-massen og drys med ekstra rasp. Kom et par smørklatter på toppen og bag gratinen i ovnen ved 175 grader i ca 50  minutter.

Til salaten skræller du selleriet med en tyndskræller. Pisk olie, eddike, honning og sennep sammen med en gaffel og smag til med salt og peber. Vend selleriet i dressingen og server.

gratin2

[adsenseyu1]

Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top