Gnocchi med spinat og salvie

Gnocchi er en gammel italiensk opfindelse, hvis egentlige oprindelse er mellemøstlig. Den blev kendt i Europa via romerske soldater fra det romerske imperium. Gnocchi er den del af pastafamilien – den tykke slimede onkel. Da en retningsforstyrret italiener ved navn Christoffer Columbus introducerede kartoflen til Europa og herunder Italien, blev kartoflen ligeså stille inkorporeret i den Italienske køkken, dog kun som fattigmandsspise. Vincenzo Corrados skrev i 1798 bogen Afhandling om kartofler. Her beskriver han kartoflen som god kost for de fattige da den er både billig og nærende. En af de retter italienerne valgte at bruge kartoflen til var (kartoffel)gnocchi. Måske fordi mel var dyrere end kartofler. Og så en sidste lille ting om kartoflen, den blev først rigtigt accepteret i den italienske gastronomi i midten af 19-århundrede.

Gnocchi er som alle andre pastatyper, ikke en ret i sig selv men den base man krydre. I den store italienske kogebog Sølvskeen er der opskrifter på den originale romerske gnocchi og på gnocchi med alt fra brændenælder, valnødder og til fuldkornsgnocchi. Den version vi har lavet er ikke hentet fra Sølvskeen men tyvstjålet/inspireret fra/af Paul Cunningham. Her skal der til to personer bruges:

2 store løg
2 fed hvidløg
En håndfuld babyspinat
Frisk salvie
Saft og skal fra en økologisk citron
250 g. kogte kartofler
100 g. mel
1 æg
50 g. smør
Parmesan (IKKE det på brev)

Hak løg, hvidløg og spinat fint og svits det på en pande med halvdelen af salvien. Imens sættes en lille kaserolle over svag varme med smør og resten af salvien til smøren er smeltet. Mos kartofler med æg og halvdelen af melet og tilsæt løg-hvidløg-spinat-blandingen mosen. Hæld den sidste del af melet i i små portioner indtil massen er som modelervoks og smag til med salt og peber – ja, der er på dette stadie rå æggeblommer i, men vi har i de sidste 10 år lavet mayonnaise med almindelige æg, uden at blive syge af det.
Find nu dit indre legebarn frem og tril nogle lange slanger ud af kartoffelmassen. Skær slangerne ud i stykker på et par cm eller mindre. Rul dem evt. ud i nogle ovaler hvis der er lidt pynte-Jørgen over dig, men lad være med at gå i italiensk mamma-mode og lav riller i din gnocchi, det kræver overmenneskelige evner og en underhåndsaftale med den almægtige.
Plump nu din gnocchi i kogende vand og vent på at de selv flyder ovenpå, så er de færdige. Server dem med salvie-smør, revet citronskal og saft, friskrevet parmesanost og resten af de friske babyspinablade.

Tip 1: Hvis du syntes at din gnocchi er lidt slimet, så har du ret. Det har sin egen charme, men kan undgås ved at give din gnocchi en tur på en pande, efter kogning med olivenolie i, indtil de har fået stegeskorpe på begge sider.

20120221-202108.jpgGn

20120814-200018.jpg

Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

Latest comment
Top