Gastronomiske souvenirs fra Japan

De sidste par uger har vi gjort vores allerbedste for at spise os gennem Japan.
Skulle du også komme forbi de japanske øer – og det kan vi kun anbefale, at du gør – er her et par tips til, hvad du skal hente med hjem.

Det bedste tip, inden du pakker kufferten og drager mod lufthavnen for at flyve til Japan, er at pakke let. Vælg en stor kuffert og pak den ganske let, så du efterfølgende kan få slæbt alle dine gastronomiske souvenirs med dig hjem uden at betale for overvægt. Der er nemlig rigtig meget at komme efter.

Der er nok at vælge mellem både af markeder, supermarkeder og hele mad-etager i de store indkøbscentre, der ligger på hvert andet gadehjørne. Et japansk supermarked føles som en mellemting som Nirvana og så at lande på en fremmed planet.
Regn ikke med mange tegn at kunne navigere efter, så du skal helst føle dig rimelig velbevandret i det japanske køkken for at kunne orientere dig – det kan indimellem være svært at lure, om det du står med i hånden er fugl eller fisk, selv om der som regel er størst sandsynlighed for det første.

 

teGrøn te
Japanerne elsker deres grønne te, og selv om man normalt skulle være mere til en dobbelt espresso, vænner man sig hurtigt til at grøn te indgår i alle dagens måltider.
Japanerne tager deres te meget seriøst, og udvalget kan godt slå en kaffedrikker lidt ud af kurs. Grundlæggende drikker de dog mest te lavet på enten de tørrede grønne blade eller de ristede grønne teblade. Den ristede er den, de fleste foretrækker om morgenen. Kvaliteten af teen afgør prisen.
Derudover har de den berømte matcha te, som er pulveriserede grønne blade, og den te, der bruges til te-ceremonier.
Det er også den du finder “instant” på rullebars-sushibåndene, så du let kan tappe en kopfuld varmt vand og nyde en mundfuld grøn te, mens de hele babyblæksprutte-nigiri og søpindsvin-gunkan triller forbi.
Om sommeren foretrækker mange japanere deres grønne te serveret kold. Så hælder du blot den nylavede te over en håndfuld isterninger. Alternativt smider du 100 yen i en af de utallige drikke-automater, der findes på ethvert gadehjørne og trækker dig en flaske kold grøn te. Husk blot, at du ikke bør drikke den mens du går på gaden. Enten kan du drikke den ved automaten eller tage den med dig til din slutdestination. I Japan spiser man nemlig ikke på gaden.

 

BonitoBonito
Bonito er en halvstor fisk i familie med tunen, og i tørret, fermenteret og røget udgave er den en af grundpillerne i det japanske køkken. Kogt med vand og kombutang udgør det “dashi”, som blandt andet er basis for enhver misosuppe og enhver fond til nudler mm.
Men de tørrede, høvlede flager bliver drysset flittigt over stegte retter, friterede retter og andet godt.
Du kan sagtens købe tørret bonito herhjemme i de asiatiske supermarkeder, men er du interesseret i at se basisproduktet, må du en tur østpå, hvor du kan købe de hele stykker bonito, som du selv kan høvle på en særlig bonito-høvl. Bonito i blok har en meget kraftigere smag end de høvlede flager i små lufttætte poser.

 

 

Japansk slik

 

Søde sager
Japanerne importerer ikke meget fra Vesten, så du skal lede længe efter en Mars-bar (Hvis du underligt nok, skulle få trang til sådan én). Til gengæld har Nestle fået lov at færdes på det japanske marked, hvor deres grøn-te Kit-Kat er populær, og den er helt klart værd at prøve.
Traditionelt japanske slik hedder wagashi og består oftest af glutenrig risstivele og sødede azukki-bønner. Det meste japanske slik har en noget særpræget konsistens for de fleste vesterlændinge, men har samtidig sin helt egen charme.
Yatsuhashi (de trekantede grønne) er almindelige i Kyoto, og består af en dampet dej af rismel, der er lagt omkring sødede bønner – ofte smagt til med kanel. De er værd at prøve lige som deres mange små bagte kager – eks. Monaka – med sød bønnepasta i midten.
Japanerne har deres helt egen tradition for søde sager og i de mange shopping-centres food-floors kan du i timevis vandre rundt og kigge på de bugnende glasmontre med søde sager lavet på gele, søde bønner og rismel.
Selv hvis du ikke er til dampede ris-kager og geleteret soya, kan du beundre japanernes helt unikke sans for æstetik. Hver eneste lille bid er en visuelt fryd og japanernes evne til at pakke alting perfekt ind i æsker, papir og sløjfer kan let få lidt ris-gluten til at ligne en million.
Det er også på disse mad-etager, at du kan fornøje dig over de fint-indpakkede meloner, ferskner og vindrueklaser, der let kan løbe op i både 500 og 1.000 kroner (!)

japanske nudler


Nudler
Hvis der ikke er ris til et japansk måltid, er der helt sikkert nudler. I Tokyo, Kyoto, Osaka og Hiroshima er der nudel-barer på hvert andet gadehjørne, og de bedste af dem kan trække lange køer af sultne japanere, på jagt efter lidt frokost.
Japanerne spiser typisk enten “Udon-nudler”, der er de tykke, hvide nudler lavet på hvede eller de brune “Soba-nudler” der er lavet på boghvede, og spises enten kolde eller varme.
De kinesiske “Ramen-nudler” er også blevet populære i Japan.
Er du i Japan, skal du naturligvis prøve at tage på nudelbar, hvor du kan få et helt vidunderligt måltid mad for 30 kroner, men du  skal bestemt også købe et lille nudel-sortiment med, så du kan genskabe retterne, når du kommer hjem i dit eget køkken.

 

 

Okonomiyaki sauce Okonomiyaki sauce
Okomiakiyaki sauce er et must have til enhver “oknomiyaki”.
Okonomiyaki er en slags omelet fra Hiroshima og Osaka med nudler, kål og hvad du nu ellers har lyst til af fisk, kylling eller skaldyr. Omeletterne laves af fingernemme japanere på store varme plader, og spises med små spatler og spisepinde.
Ovenpå hele molevitten pensles der med rigeligt af okonomiyaki sauce og japansk mayonaise, og det er muligvis saucen, der fuldender det hele!
Når først du har smagt din første okonomiyaki, så ved du bare, at dem kommer du til at lave selv, og uden den rigtige sauce er du lige vidt.
Du kan godt købe saucen herhjemme  – f.eks i den kinesiske købmand – men det er bare ikke det samme, som at at købe den de bruger på dit favorit okonomiaki-sted på 3. sal i en smal gyde i Hiroshima er det vel?

 

KogebøgerKogebøger
Du skal lede meget længe efter nogen som helst boghandler i Japan, der sælger bøger på andet end japansk, så når chancen byder sig, skal du købe rigeligt. Både fordi du så altid ved præcist, hvordan du laver din dashi, misosuppe eller tonkatsu, men også fordi kogebøgerne giver en unik indsigt i japansk madlavning og filosofien bag det japanske køkken. Hvordan skulle man ellers vide, hvor vigtigt det er, at du ikke bruger det samme service både vinter og sommer, men i stedet finder nogle tallerkner, skåle og fade der i farver og udtryk matcher sæsonen?
Eller hvordan man folder sin “kaishi”-papir på den rigtige måde, inden den kan tage sig pænest ud under en tallerken tempura?
Sidst men ikke mindst er det klukkende sjovt at læse de engelske “undersættelser”, når det japanske forlag lige har glemt at sende bøgerne forbi en engelskkyndig inden udgivelse.
kitchenstuff 

Køkkengrej
Kyoto er byen at shoppe køkkengrej i, for her er der massevis af små butikker der sælger alt hvad du kan fantasere dig til af service, spisepinde, tekander og sakesæt.
I Tokyo kan du suse til Kappabashi dori (Kappabashi Street) som er en hel gade med køkkentøjsbutikker ( Forestil dig H. C Andersns Boulevard bare med H.W Larsen og Kunst og Køkkentøj på stribe)!Sørg for som minimum at score nogle flotte spisepinde – også de lange til at lave med med – nogle flotte skåle og serveringstallerkner. Er du til sake er et sakesæt et must-have, er du mere til te, så skaf dig en tekande i god kvalitet – støbejern er et hit, hvis du ikke har problemer med bagage-vægten.

Skaf dig også lidt kuriosum med hjem – f.eks. udstikkere så du kan pynte din banto-boks eller kaiseki-retter på den rigtige måde, eller en form så du kan lave de trekantede onigiri-sushi.

 

Japanske knivejapanske knive
Japan er berømt for sine knive, og kommer du dertil bør du seriøst overveje at skaffe dig nogle stykker med hjem.
En af de mest berømte knivproducenter er Aritsugu, som har sin butik i Nishiki-markedet i Kyoto, og har produceret knive i mere end 400 år, nu med 18 generation som ejer.
Det er ikke svært at falde i svime over de smukke, håndlavede knive, og der er nok at vælge imellem.
Du får dem skærpet inden du forlader butikken og en kursuslektion i den rette håndtering og vedligeholdelse. Hvis du vil, kan du få banke din signatur ind i stålet. Det gjorde vi. Det ser pænt ud, men om der står er svært lige umiddelbart af afgøre uden at have bestået japansk for letøvede først.

 

 

 

Japanske souvenirs

Post Tags
Share Post
Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top