Fuldkornstærte med broccoli og løg – et alternativ til DDV

[adsenseyu1]

En dag så jeg måbende til, mens min søde og højenergiske søster (som stadig har til gode at sætte pris på de huslige gøremål) blandede en halv tube mayonnaise med lige dele mel og kort tid efter serverede en lynhurtig grøntsagstærte for sin skeptiske og fødevarekritiske københavnske familie, efter en hel dag med huset fuld af gæster.
Den havde jeg alligevel aldrig set før.

Alternativet til en mørdej skulle efter sigende komme fra De Danske Vægtkonsulenter, som tilbyder et mere “fedtfattigt” alternativ til den klassiske tærtebund.
Uden overhovedet at gå ind i en diskussion om smag og konsistens er logikken stadig ikke strålende klar for mig; For hvordan kan en halv tube mayonaise være et sundere alternativ end en halv pakke smør? Fedtprocenten er jo nogenlunde det samme?
Men budskabet er – som jeg forstår det – at erstatte det væmmelige mættede fedt (smør) med det umættede fedt, som mayonaise jo indeholder. Så langt så godt. Men hvorfor så ikke bare bruge planteolie?

Du får ikke en lige så sprød og velsmagende dej, som hvis du lavede en mørdej af smør, men i fht. at bruge mayonaise som base slipper du for modificeret stivelse, fortykningsmiddel, konserveringsmiddel og finurlige farvestoffer. For tro mig – så hvid er en mayonaise ikke fra naturens hånd, og hvis du interesserer dig for fedtstoffers molekylære sammensætning, vil du nok også finde mayo-tubens varedeklaration interessant.

Denne version er hentet fra “Ny Nordisk Hverdagsmad”, som er et Claus Meyer/Arne Astrup projekt, som jeg i øvrigt synes er både sympatisk, nyttigt og et af de bedste bud på, hvordan almindelige husholdninger – også dem der ikke normalt har husgerning som sin livret – kan leve nynordisk og dermed både sundere, billigere og mere velsmagende.

Her bliver til to tærter, så du kan enten dividere med to, eller invitere naboerne over:

PS: Min søsters tærte smagte i øvrigt rigtig fint, vi var taknemmelige for den store gæstfrihed, og jeg ved godt, at vi har et issue ifht at blande os uden om andre menneskers køkkenvaner. Det skal vi nok arbejde på….

Tærtedej: 

  • 200 gram rugmel
  • 300 gram hvedemel
  • 1 1/2 dl olie
  • 2 dl yoghurt

Fyld: 

  • 2 fed hvidløg
  • 2 store løg
  • 1 broccoli
  • 1/4 spidskål
  • 6 æg
  • 6 dl mælk
  • Salt og peber

Sådan gør du: 
Bland mel, olie, salt, peber og yoghurt til en fast masse. Del den i to, rul den ud og fordel den i to tærteforme. (Modsat mørdej, behøver du ikke smøre formen først – du får dermed en slags pluspoint på kaloriebalancen).
Stik en masse huller i bunden med en gaffel, og bag den sprød i ovnen ved 160 grader – det tager. ca 15 minutter.
Imens hakker du løg og hvidløg fint, sauterer dem i lidt olie på en stor pande. De skal ikke tage farve, bare blive møre og søde. Tilsæt små buketter af rå broccoli (Du skal ikke koge dem først) og fintsnittet spidskål. Lad det hele få lidt varme, sådan at når du hiver tærtebundende ud af ovnen, kan du fordele fyldet i de to bunde.
Pisk æg med mælk, salt og peber og fordel det i de to tærter, som du derefter sætter tilbage i ovnen og bager færdig til de er gyldne og gennembagte.
Server med en grøn salat.

Tærten bliver ikke sprød på samme måde som med mørdej. Men kanten bliver sej og lidt semi-sprød på en helt ok måde.

fuldkornstaerte

Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

Latest comment
Top