Det her er en ret, direkte importeret fra Barcelona. De fleste kender til fornemmelsen af at genoplive ferieminder med et skud gastronomi. Det er sådan vi har det med friterede smelt. Det er en af de tapa, vi altid bestiller i Barcelona, når det er muligt. Men vi laver den også ofte herhjemme, da den samtidigt er en fantastisk god spise. Om opskriften på små friterede fisk originalt er med smelt, ved jeg ikke, men det er nok, det tætteste vi kommer under nordlige himmelstrøg.

Det charmerende ved friterede smelt er, at de spises hele med hoved, hale og indvolde. Det er nose to finne eating, når det er bedst. Hvis man ikke er i tapashumør, kan smeltene også serveres som forret – især første gang svigermor kommer til middag. Spiser hun den, har du vindet guld i 100 meter god-svigermor. Nægter hun, taler du ALDRIG til hende igen.

Opskriften er efter devisen: slump dig frem. I al sin enkelthed, er det bare nogle småfisk, der er vendt i mel og friteret. På den måde det en klassisk tapa, enkelt og simpel – perfekt tilbehør til litervis af cava og/eller øl.

Det skal du bruge:
Smelt
Hvedemel
1 citron, skåret i både
Salt
Olie til fritering

Sådan gør du:
Vend smeltene i mel, tilsat lidt salt. Det skal bare være mel nok til at coate de små sataner. Varm olien op til 170 grader. Hvis du ikke har en semiprofessionel fritøse eller termometer der kan gå op til 200 grader, så kan du bare benytte dig af tandstik-tricket eller skrue varmen op på over middelhøj.

Steg smeltene af nogle omgange, hvis du har mange eller bruge en lille gryde. Kom ikke for mange i af gangen, da der ellers er risiko for at gryden bruser over. Når smeltene er let gyldne er de færdig.

Hvor lang tid det tager, afhænger af varmen på olien og hvor mange smelt du friterer af gangen, men 3-4 minutter er ikke helt urealistisk. Hvis de bliver bløde, kort tid efter at du har taget dem op af ønskebrønden, så skal de have lidt mere.

Drys dem med lidt salt of server dem med citronbåde og en kold cerveza.

friteretsmelt1

 

Share Post
Written by

Hvis du på denne side falder over en ret med hjerne, lever, hjerte, hale, tæer, hoved eller insekter, så er jeg sandsynligvis ophavsmand til den. Jeg er gastronomisk interesseret med en forkærlighed for det alle andre ikke vi have og i visse tilfælde afskyr.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top