En åbenlys fordel ved ikke at være i besiddelse af et TV, er at lillehjernen ikke automatisk giver resten af kroppen besked på at smide sig foran koma-kassen, så snart lejligheden byder sig. Den ekstra tid man får foræret kan så bruges på mere fornuftige sysler som ølbrygning, træne “spille død” med Corgien, holde i hånd med kæresten eller som her – lave fransk nougat.

Fransk nougat er nærmere bestemt resultatet af en kombination af lidt for meget energi en torsdag aften, en lille bøtte pasteuriserede æggehvider bagerst i køleskabet og en Bilka med åbent til kl.22.00 i nabolaget.

Opskriften er tyvstjålet fra Claus Mayers bog Chokolade – med variationer. Som stolt madblokker er det en kæmpe overvindelse at acceptere at man ikke er i besiddelse af den totale originalitet, hvor opskrifter på stribe opstår fra indersiden af panden.
Sandheden er at man ofte lader sig mere en bare inspirere af andre og det skal de have kredit for. Hvor mon Claus Mayer har sin opskrift fra…

Du skal bruge:

 • 250 g. mandler
 • 60 g. usaltede pistacienødder
 • 60 g. tørrede tranebær
 • 100 g. kandiserede tropefrugter
 • 150 g. sukker
 • 215 g. honning
 • 30 g. æggehvider
 • 1 vaniljestang
 • 1/4 tsk. bagepulver
 • Flormelis efter behov
 • 1 termometer der går til 200 grader.

Sådan gør du:

Sæt ovnen til 180 grader.
Smut mandlerne og smid dem i ovnen i 10-12 minutter. Hak derefter halvdelen af mandlerne groft.
Skrab kornene ud af vaniljestangen. Kom sukker, honning og vaniljekorn i en gryde og varm massen op under omrøring til det bobler og sluk så for varmen.
Pisk æggehviderne i et minuts tid og tilsæt bagepulver. Pisk så æggehviderne helt stive.
Varm sukkermassen op til 120-125 grader. Jo mere varme jo hårdere nougat.
Pisk sukkermassen sammen med æggehviderne, ved at hælde en tynd stråle af sukkermassen i æggehviderne under konstant piskning. Bliv ved med at piske til massen er meget stiv/sej.
Bland nu nødder og frugter i æggesukkerblandingen og vend det godt rundt.
Hæld massen ned i en form der er belagt med bagepapir drysset med flormelis. Nougaten skal være i et ca. 2 cm. tykt lag.
Drys med flormelis ovenpå og lad det stå og køle i et par timer.
Når nougaten er kold, vendes den ud på bordet og skæres i passende stykker som vendes med flormelis.
Spis!

Hvis din nougat bliver meget blød, kan den sættes i køleskabet. Kulden gør nougaten mere fast.
Og hvad så med chokoladen? I Claus Mayers opskrift skal nougaten overtrækkes med tempereret chokolade. Det er efter min mening lidt for “rigt”, men det står selvfølgeligt alle frit for at gøre det alligevel.

Written by

Hvis du på denne side falder over en ret med hjerne, lever, hjerte, hale, tæer, hoved eller insekter, så er jeg sandsynligvis ophavsmand til den. Jeg er gastronomisk interesseret med en forkærlighed for det alle andre ikke vi have og i visse tilfælde afskyr.

Latest comments
 • Så har jeg prøvet med ahornsirup – smagen blev rigtig lækker, men konsistensen blev lidt smuldrende og ikke sådan sej i det som fransk nougat ellers skal være. Jeg er lidt i tvivl om det kan være temperaturen eller om jeg ikke piskede det længe nok? Jeg varmede det kun op til lige præcis 120 grader da jeg var bange for at ahornsiruppen ellers kunne få en bitter smag 🙂

  • Mmmhhh….Jeg tænker også, du nok har ret i, at det enten er for lav varme eller for “blød” marengs.

   Men tak for svar. Og fedt at høre, at du gjorde forsøget!

   Hilsner Louise

 • Det ser bare så lækkert ud. Jeg må dog ikke få honning pt. tror du den kan laves med ahornsirup eller noget andet i stedet?

  • Hej Anna

   Jeg har ikke prøvet at lave dem uden honning. Honningen er med til både at give smag og den rette konsistens.
   Smagsmæssigt tror jeg dog sagtens, det kan fungere med ahornsirup – og umiddelbart tænker jeg, at det kan blive rigtig godt med ahornsirup, hvis bare du rammer den rigtige temperatur. (+120 grader)

   Hilsner Louise, Cirkusdirektør

   • Tusind tak for svar 🙂 må kaste mig ud i en lille portion og se om set virker!

Top