Firni – sød mælkebudding på afghansk

Firni er en afghansk dessert, som jeg lærte at lave af en sød afghansk kvinde, hvis teenagedatter jeg det sidste halve års tid har lavet sammen mad med i forbindelse med noget “foreningsintegrations- og madkendskabs-halløj”, for unge piger på Amager.
Den dag den afghanske kvinde skulle stå for desserten, var der højlydte og engagerede diskussioner med de pakistanske kvinder, som også kendte desserten ganske godt. Desserten er nemlig også kendt i Indien og Pakistan, og jeg tror ikke, jeg orker diskussionen om, hvem der opfandt den først. Den er helt vildt god til gengæld, så jeg kan godt forstå, at de alle vil have patent på den!
Der er tale om en slags budding lavet på sød – næsten kondenseret – mælk, smagt til med rigelige mængder kardemomme.
Her er desserten lavet med pictachie-nødder, men du kan også bruge smuttede mandler.

Du skal bruge: 

  • 1 liter sødmælk
  • 300 gram sukker
  • 20 kardemommekapsler
  • 1 dl vand
  • 1 dl rismel
  • 1 pose pistachienødder

Sådan gør du:
Pil skallerne af kardemommekaplerne og stød de små kardemomme-korn til pulver. Kom sukker, mælk og kardemomme i en gryde og varm det forsigtigt op til kogepunktet.
Rør rismel og vand op. Når mælken bobler kommer du jævningen i og rører rundt til det begynder at tykne. Temperaturmæssigt skal du forsøge at holde gryden lige under kogepunktet. Det må godt lige boble let i overfladen, men ikke noget med at bulderkoge.
Hæld massen over i en skål og sæt den på køl – mindst i nogle timer, eller bare til det stivner helt.
Afskal nødderne og drys på toppen.

 

Firni

[adsenseyu1]

Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top