Som lille purk levede jeg i mange år som vegetar. Det var ikke altid en fornøjelse, især ikke når nu jeg havde fået færøsk skerpikjøt, blodpølse, grind og tørfisk ind med modermælken.
Allerede i en alder af 12 år havde jeg oplevet en større del af det gastronomiske spektrum end damp-barnet Bear Grylls havde i alle sine programmer.

Og hvad har det så at gøre med falafel? Ikke det store ud over moralen om, at man skal udfordre sine smagsløg, også selvom vegetarmad for nogen kan lyde lidt frelst.
Faktisk havde jeg en studiekammerat, der ikke talte til mig en hel dag, efter at jeg spiste en falafel til frokost, da han mente, at man ikke kunne stole på mennesker, der ikke spiste kød.

Det kommer nok ikke som nogen overraskelse, at falafel har sin oprindelse i mellemøsten. Noget som hører til i den mere kuriøse del af triviaen, er at McDaka har haft en McFalafel på programmet. Rekorden for den største falafelkugle er på 74,75 kg., hvilket kun efterlader spørgsmålet: Hvorfor?

Du skal bruge:
Falafel
200 g. tørrede kikærter som har ligget i blød i 24 timer
4 fed hvidløg, presset
1 løg, finthakket/revet
1/2 citron, saft og skal af
2 tsk. spidskommen, mortet
1 spsk. tørret koriander , mortet
1 spsk. paprika
1 spsk. cayennepeber
2 tsk. havsalt
1 stor dusk… persille, finthakket
1 bundt koriander, finthakket
1 bundt citronmelisse, finthakket

Dressing
5 dl. cremefraiche
1 bundt purløg, finthakket
Salt og peber

Tilbehør
Pitabrød
Salat
1 rødløg i fine skiver
Syltede peberfrugter

Sådan gør du:
Easy. Hvis du er den lykkelige ejer af en foodprocessor, kan du bare smide alle ingredienser til falafelerne i blenderen uden af finthakke eller rive noget som helst. Alternativt kan man bruge en stavblender eller en Bamix, men der er for os andre der ikke er så godt udrustet… Den lader vi lige stå lidt. Det hele køres til en fin mos, lidt a la en tør marcipan.

Start fritøsen og varm hende godt op, dvs. til 180 g.. Alternativt fyldes en kasserolle op med smagsneutral olie og varmes op. Rul falafeldejen ud i kugler på størrelse med… kugler eller golfbolde. Lad dem riste i 4 minutter i olien og afdryp dem på fedtsugende papir.

Bland cremefraiche og purløg, smag til med salt og peber. Jepper, så har du en dressing.

Fyld lidt salat, falafel, løg, peberfrugt og dressing i hvert pitabrød og du har mellemøstlig vegetar street food. Simple and good.

Falafel

Written by

Hvis du på denne side falder over en ret med hjerne, lever, hjerte, hale, tæer, hoved eller insekter, så er jeg sandsynligvis ophavsmand til den. Jeg er gastronomisk interesseret med en forkærlighed for det alle andre ikke vi have og i visse tilfælde afskyr.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top