Det er ikke så ofte at man støder på elgkød og når muligheden byder sig, er det med at slå til. Og hvor finder man så den famøse elg? Sverige ville være det logiske bud, men det er jo ikke hver dag man kommer over Øresund. Det næste bud må være din fiskehandler, som oftest der dem er handler med vildtkød.

Den elg der røg i gryden i nedenstådende opskrift, er købt i torvehallerne hos Hav.dk.

Elgkød smager egentligt elget, men mere som oksekød, hvilket det også ligner. Det er måske lidt mere mildt i smagen, så vær endeligt ikke bange for at bruge det i din madlavning.

Elgen må med sit lidt fjollede udseende, lægge ryg til meget. Det hænder, at en elg tager flugten fra IKEA, Sverige og svenskernes omklamrende kønsneutrale velfærdsstat. I Danmark kan en elg være en elg og ikke en ged – tror man da, indtil man finder ud af, hvad der faktisk sker med dem, når de så endeligt kommer i land: Så bliver de enten skudt (som i 1953), sendt tilbage til Sverige (1972), bliver kørt ned (1984), sendt til Tyskland (som i 1986) eller kørt ned af et IC3 tog, som det skete i 1999 – DSB skal også her gøre sig uheldigt bemærket!

Dog lader det til, at nogle dem der jager elge, er endnu dummere end elgen selv. Der er bl.a. historien om jægeren, der skød efter en elg, men rammer en uskyldig mand, der sad på sit toilet. Og så er der historien om den norske albino national-elg Albin, som den danske jæger Ole Frost skød. Han har nu sørget for, at alle danske jægere i Norge bliver betragtet som halvfulde tosser.

Hvis der er nogen der har lyst til at læse en fantastisk humoristisk bog, med en elg i (næsten)hovedrollen, skal I læse Doppler af Erland Loe.

Det skal du bruge

  • 400 g. elg-småkød
  • 4 dl. elg eller oksefond
  • 2 dl. fløde
  • 1 stor gulerod, i skrå 5 mm. skiver
  • 2 mellemstore løg, i både
  • 2 majroer, i både
  • 12 rosenkål, befriet for yderblade og i kvarte
  • 1 bundt dild, hakket
  • Salt og peber
  • Lidt meljævning
  • lidt smør
  • lidt olie

Sådan gør du:
Kog kødet op i vand og skil dig af med kogevandet. På den måde får du en fin lys frikassé uden urenheder. Tag en mellemstor gryde og steg løgene ved middel varme i smør. De skal ikke tage farve, men kun udvikle sødme. Herefter kommet kødet og fond i og det hele simres i 45 min.

Tilsæt nu gulerod, majroer og fløde og giv det ca. 15 min mere. Rodfrugterne skal i al fald være møre. Imens steges rosenkålene på en pande med olie, så de får en pæn stegeskorpe.

Hvis frikasséen er for sjappet, jævnes den med meljævning eller noget andet der har samme effekt. Tilsæt rosenkål og smag til med salt og peber. Tilsæt dild som det sidste.

Server gerne kartoffelmos eller groft brød til.

Hvis du nu ikke kan skaffe elg, så brug rensdyr eller bjørn. Resultatet skal nok blive godt alligevel.

Written by

Hvis du på denne side falder over en ret med hjerne, lever, hjerte, hale, tæer, hoved eller insekter, så er jeg sandsynligvis ophavsmand til den. Jeg er gastronomisk interesseret med en forkærlighed for det alle andre ikke vi have og i visse tilfælde afskyr.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top