DIY Thai: Fire steder en begynder kan blive klogere på det thailandske køkken

Spiser man hvedenudler i Thailand? Er der en original opskrift på rød karrypasta? Hvilke chilivarianter passer til thaimad? Og er forårsruller overhovedet thai eller kinesisk?
Er du spritny i det thailandske køkken og i tvivl om, hvordan du kommer igang? Her får du inspiration til, hvor du kan booste autenciteten i din thaimad.

Det kan være lidt udfordrende at få et regionalt køkken ind under huden, når man ikke færdes i det til dagligt, når råvarerne er fremmede og umiddelbart svært tilgængelige.

For selv om man kan købe kokosmælk og ingefær i de fleste supermarkeder, kræver det stadig en vis portion velvilje, nysgerrighed og opofrelse at nå i mål med thairetterne, så de ikke bare bliver en fordansket tolkning af noget, der måske engang lugtede af Thailand.

For Netto sælger ikke risnudler. I nærmeste Føtex er der kun en enkelt chilisort at vælge. Og har du nogensinde set galangarod i et dansk supermarked?

Hvis du har lyst til at tilføre lidt spice til dit europæiske grundkøkken, kan du med fordel skele til Thailand, som anvender et fundementalt anderledes sæt af basisråvarer, end du finder i de fleste danske køleskabe.

Væk med fløde, smør, kartofler og hvedemel og ind med citrongræs, galanga, birdeyechili, risnudler, lime, tamarind og fishsauce.

Er du ny i  det thailandske køkken, og har du lyst til at blive klogere på råvarerne, fremgangsmåderne og de klassiske thai-retter, får du her fire gode måder at booste dine thairetter.

1. Din asiatiske købmand
Besøg din asiatiske købmand og gå op opdagelse i rækkerne eksotiske produkter. Det giver en fornemmelse af, hvilke råvarer du har med at gøre og udvider din forståelse af, hvordan de kan bruges.
Oftest er personalet rigtig rare til at guide dig frem til, hvilke nudler du skal bruge til en bestemt ret, hvad man bruger de små thai-aubergine til, og hvilken fishsauce der er bedst.

Der er mange gode asiatiske købmænd i hovedstaden, men bor du udenfor København, kan det være lidt sværere. Vi har set gode asiatiske købmænd i flere andre større byer, og ellers er der også enkelte danske online-shops, der sælger asiatiske produkter.
Med forbehold for, at vi ikke har prøvet at handle fra dem, fandt vi disse, som ser ud til at have et pænt varesortiment:

Den kinesiske købmand
Asianfood
Asiatorvet

 

2. Køb en grundbog i Thai
Køb eller lån nogle fyldige kogebøger, så du kan komme godt igang.
Et godt tip er at gå efter kogebøger, som indeholder retternes originale, thailandske navne – det giver dig nemlig mulighed for at foretage kildekritik ved at google retterne og vurdere, hvordan andre griber samme opgave an. Dermed får du mulighed for at slå bremserne i, hvis opskriften foreslår at du tilsætter rødkål i din Pad Thai.
Vi kan sende pæne ord i retning af disse kogebøger.

Chop Chop
Thaikøkken

 

3. Gå på opdagelse på Pinterest
Det billedbårne sociale medie er et visuelt paradis, hvis du har lyst til at fodre øjnene med  lækre billeder fra det thailandske køkken, og lure råvarerne i en forårsrulle eller en tom yum gang af.
Gå på opdagelse i internettets pæneste billeder, og find gode billeder. Tit er gode billeder ledsaget af en lige så velstrikket opskrift.
Gå til Pinterest

 

4. Find inspiration på andre madblogs
Vi har endnu tilgode at finde gode danske blogs, der beskæftiger sig med det thailandske køkken –  (måske de er derude?)
Men heldigvis er verden stor og internettet  samler det hele,  så der er mange andre blogs, der formidler thaimad på en farverig og inspirerende facon.
Her er tre gode, vi følger:

Serious eats thai blog
Thai foodmaster
She simmers

[adsenseyu2]

Share Post
Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top