Crostini med blodpølse og hasselnøddemayo

Engang var den fast gæst på danske juleborde. I dag væmmes mange ved tanken om pølsen, hvis hovedbestandel bestemt ikke lader sig skjule.
Blodpølse er vist ikke en delikatesse, der kommer på mange spiseborde op til jul. Ikke desto mindre, er det fra gammel tid en dansk julespecialitet fra den tid, hvor landbrugssamfundet udnyttede hele fedesvinet, der måtte se sit endeligt op til jul.


Hos Ma Poule i Torvehallerne fik vi øje på den særlige specialitet blandt fois gras, oste og confiterede ænder, og fik lyst til atter at sende pølsen på bordet. For mon ikke bare blodpølsen er en misforstået råvare, hvis sande potentiale vi danskere anno 2013 blot ikke har set endnu?

Franskmændene har hvert fald meget godt styr på deres blodpølse, som er mere krydret og meget mindre sød en den danske. Det er en rigtig god og venlig pølse at vælge, frem for den noget mørkere og klistrede danske fætter. Denne var kogt i forvejen – men vær lige opmærksom på, om du selv skal koge den.
Og på en sprød crostini, et stykke stegt æble, lidt timian og en hørm af hasselnød, får man en  snack, der kan sætte lidt fut i julefesten og bidrage aktivt til samtalen.

Og hvordan smager det så?
Helt fantastisk og ubetinget pragtfuldt!

Blodpølse er helt klart værd at sætte tænderne i. Du skal spise det, fordi dyret, der måtte lade livet, fortjener at gøre gavn all the way og fordi det er ualmindelig sundt at sætter tænderne i. Men først og fremmest skal du servere blodpølsen, fordi det er en virkelig misforstået specialitet, som holder hele vejen til Frankrig.

Til et par sprøde hapsere til fire personer skal du bruge:

 • Fire skiver godt surdejsbrø
 • Olivenolie
 • Smør
 • 200 gram blodpølse
 • En håndfuld hasselnødder
 • 1 æble
 • Timian
 • 1 æggeblomme
 • 1 spsk æbleeddike
 • 1 dl hasselnøddeolie
 • Salt og peber

Sådan gør du:
Start med at lave hasselnøddemayonaisen. Pisk en æggeblomme med æbleeddiken og kom lidt efter lidt hasselnøddeolien i, mens du pisker. I starten tilsætter du blot et par dråber, og når det begynder at emulgere kan du tilføre lidt mere ad gangen. Smag til med salt og peber.
Skær brødet i halve og rist dem på panden i lidt olivenolie. Tag dem af, når de begynder at blive gyldne og brune.
Skær æblet i både og steg dem på en ren pande i lidt smør til de begynder at blive bløde og let gyldne. Tag dem af varmen.
Skær blodpølsen i tykke skiver på ca 3 cm. Steg dem på en varm pande på begge sider. Den bliver meget sort ved stegning – det er helt normalt.
Køl det hele let af inden du anretter pølse, mayo og æbler på crostinierne. Drys med hakkede, ristede hasselnødder og lidt timian.

Blodpølse2

[adsenseyu2]

Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top