Choripán – fodboldmad på argentinsk

Choripán er argentinsk street food-galor. Som så meget andet street food er choripán super simpel mad og en god mellemting mellem en hot dog og en sandwich. Faktisk består den kun af tre komponenter: Brød, en grillet chorizopølse og chimichurri. Hvis du køber brødet og chorizo, så er det bare at lave chimichurri og samle.

Choripán skule angiveligt stamme fra de argentinske gauchoer (cowboys). Gauchoerne tilbragte meget af deres tid på Argentinas åbne græssletter, hvor deres eneste mulighed for at tilberede mad var et bål. Senere blev choripánen også populær i byerne, hvor den udgør en fast bestanddel af næringen til fodboldkampe, men kan også købes i små boder i Buenos Aires og er en populær “forret” til asadoer (grillfester).

Brødet skal være med hård skorpe, ikke noget med at bruge et pølsebrød eller andet brød for folk uden tænder. Chorizoen skal være af den friske slags, ikke dem man ofte kan købe i skiver i plastikindpakkede tapas-kits (hvilket man under alle omstændigheder skal holde sig fra).

Chimichurri er det eneste ved denne ret, som tager lidt tid at lave. Chimichurri er en grøn sauce, som ligesom choripán, stammer fra Argentina. Den består primært af persille, oregano, hvidløg, eddike og olivenolie. Hvis du får lavet for meget chimichrri, så det helt efter traditionen, at bruge det til en stor saftig bøf.

Jeg har her fået fingrene i nogle små flutes, der lige passede med en halveret pølse. Det gør at den stadig er til at  bide over. Har du et større flutes, en større mund eller vil have mere pølse (!?), så lad være med at flække chorizoen.

 

Choripán – fodboldmad på argentinsk
Cuisine: Argentinsk
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 2
Ingredients
 • 2 små flutes
 • 2 friske chorizopølser
 • 1 dusk persille
 • Lidt frisk oregano
 • 1 fed hvidløg
 • 1/2 løg
 • 1 dl. olivenolie
 • 1/2 dl. vineddike
 • Chiliflager efter smag
 • Salt og peber
Instructions
 1. Hak persille, oregano, hvidløg og løg fint og bland de hakkede ingredienser med olivenolie, vineddike, chiliflager, salt og peber
 2. Alternativt kan du komme persille, oregano, hvidløg, løg, olivenolie, vineddike, chiliflager, salt og peber i en blender og give det en omgang.
 3. Smag chimichurrien til med salt og peber og evt. eddike. Den skal være syrlig, uden at være sur.
 4. Grill eller steg pølserne, ved svag varme på en pande, indtil de er gennemstegte. Det tager ca 10 min.
 5. Flæk flutesne og halver pølserne på langs.
 6. Kom lidt chimichurri i hver flutes, så pølserne og slut af med lidt chimichurri.

choripan1

Share Post
Written by

Hvis du på denne side falder over en ret med hjerne, lever, hjerte, hale, tæer, hoved eller insekter, så er jeg sandsynligvis ophavsmand til den. Jeg er gastronomisk interesseret med en forkærlighed for det alle andre ikke vi have og i visse tilfælde afskyr.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top