Oversat til dansk: Kyllingetærte med sprødt låg og mos af kartofler. Retten fik vi første gang i Skotland på et lille sted i Edinburgh, der levede op til alle stereotype forestillinger om en hip pub.
Det fantastiske ved retten er, at resterne fra gårsdagens kyllingesteg bliver til en skøn kyllingepie, hvis man gemmer de sidste stykker kød, piller skroget og gemmer det hele til dagen efter. Det afpillede skrog bliver til en fin kyllingefond, hvis man koger det med vand og lidt urter og udgør pludselig basis i hele fyldet til pie’en. Alternativt kan du bruge to kyllingebryster.

Hos os er kylling luksusmad. Køb en god kylling som har levet et ordentligt liv. Øko er ypperligt, men ellers er Løgismoses Gourmet Kylling helt sublime og meget velsmagende. De koster ikke mange kroner i Netto, og hvis man tænker sig lidt om, kan den være basis for tre middagsretter + det løse for to personer. Og så er pengene jo tjent ind igen.

Vi plejer at bruge brysterne for sig, lårene med overlår for sig, skroget med plukkød for sig til suppe eller pie og så samler vi vingerne fra 4 kyllinger i fryseren til en ret. Skindet bliver også sorteret fra og anvendt til snacks.

Hvis du mangler vejledning i at købe den rigtige kylling ud fra et etisk -og velfærdsperspektiv, kan du finde inspiration hos Dyrenes Beskyttelses kyllingeguide.

Man kan kun glæde sig over deres fantastiske arbejde for dyrevelfærd, både for smagens og samvittighedens skyld. Vi syntes i hvert fald, at det er en lille pris at betale.

Alt her i livet er en prioritering. Nogle vælger at blære sig med hvor billigt, de kan kommet til et mishandlet stykke fjerkræ.
Andre pudser glorien hele vejen hjem fra supermarkedet med et selvtilfreds overlegent smil. Du vælger selv.

Du skal bruge:

4 plader butterdej, optøede
Rester af kylling eller 2 kyllingebryster i små tern
3 gulerødder i 5 mm. skiver
3 porrer i 5 mm. skiver
100 g. ærter
3 stilke frisk timian
1 æg
lidt olie til stegning
50 g. smør
3 spsk. hvedemel
5 dl. kyllingefond
1/2 dl. fløde
Salt og peber

Mos:
2 bagekartofler
50-80 g. smør
Lidt mælk
Salt

Sådan gør du:
Kog kartoflerne til de er møre uden salt. Sæt også gulerødderne over med lidt vand og godt til de er næsten møre.

Imens laves en veloute ved at smelte smør i en gryde og tilsætte mel. Sørg for at melet er bagt godt igennem og tilsæt så kyllingefonden af 3-4 omgange. Smag til med salt og peber. Kom kyllingeternen i og hold velouten varm ved jævn varme til kyllingestykkerne er gennemstegte. Det tager ca. 10-15 min. Pas på at velouten ikke brænder på.

Når gulerødderne er næsten færdigkogte, hældes vandet fra gryden, mens gulerødderne efterlades ene og alene i gryden. Tilsæt lidt olie og porrer. Varm det igennem ved middel varme i ca. 5 min. Kom gulerødder, porrer og ærter ned i velouten og lun igennem i et par minutter.

Pis ægget sammen med 2 spsk. mælk. Rul herefter to af butterdejspladerne ud til lige under dobbelt størrelse og lim dem sammen med lidt af æggemassen. Gør det samme de de to næste butterdejsplader.
Kom den ene butterdejsplade i bunden af et fad der passer i størrelse med butterdejen. Kom pie-fyldet i og slut af med den sidste butterdejsplade som log og pensel med æggemassen. Hvis der en lidt punte-jørgen over dig, laver du rifler i kanten med en gaffel og pynter med butterdejs-blade.

Bag pie’en i ovnen til låget er hævet godt op og overfladen er gyldenbrun ved 200g. grader. Det tager måske 8-10 min.

Mens Pie’en er i ovnen, moses kartoflerne og tilsættes smør. Tilsæt så meget mælk du syntes. Det er meget individuelt hvor jævn man syntes mosen skal være. Smag til med salt.

Server pie’en med mos. Easy og totalt awesomeness.

pie2

[adsenseyu2]

Written by

Hvis du på denne side falder over en ret med hjerne, lever, hjerte, hale, tæer, hoved eller insekter, så er jeg sandsynligvis ophavsmand til den. Jeg er gastronomisk interesseret med en forkærlighed for det alle andre ikke vi have og i visse tilfælde afskyr.

Latest comments
  • Smukt! Der er ikke noget som sprød butterdej, der gemmer på en masse lækkerier.

    Pies er virkelig noget man burde blive bedre til i Danmark – det er simpelt og lækkert, og en god måde at bruge rester på. Jeg har længe haft planer om at lave en go’ Chicken Pie, og nu må jeg altså snart se at få gjort noget ved det!

  • MUMS – det ser dejligt ud!
    Helt enig i, at kylling er luksusmad, for det SKAL bare være en god og ordentlig kylling.
    Hvor er det nogle fine emaljeskåle. Hvor er de fra?

    • Hej Mette
      Skålene er fra Den Kinesiske Butik i Rosengården. Tror vi måtte slippe rørende 25 kr stykket.
      Bedste hilsner
      Louise

Top