Sumobrydning er en 1500 år gammel sport og har sine rødder i gamle Shintoritualer. Ligesom med andre sportsfolk er sumobrydere på en streng diæt, dog adskiller denne diæt sig på nogle områder fra de fleste: En sumobryder skal indtage 20.000 kalorier om dagen, for at kunne vedligeholde og evt. øge vægten.

Man forventer næsten pr. automatik at sumobrydere bare gufler alt hvad det kan i sig af Snickers-tempura og pomfritter med smør på. Sådan forholder det sig bare ikke. De spiser chanko nabe!

Chanko nabe er en meget sund og proteinrig gryderet med grøntsager, fisk og kød. Retten blev opfundet af sumobryderen Hitachiyama i starten af 1900-tallet. Ideen var at retten skulle kunne brødføde en mindre hær af sumobrydere, med et minimum af indsats fra kokken (som var og er en af juniorbryderne). Derudover skulle det også være billigt og næringsrigt.

Der er lige så mange versioner af chanko nabe som der er sumobrydere. Fælles for alle chankonaber er, at de starter livet som en dashi (fond på kombu og katsuobushi også kendt som bonito-flager). Herefter tilsættes soya, mirin, miso, tofu, kød, fisk og grøntsager.

Først starter de brydere med højst anciennitet med at gå til fadet. Til sidst er det juniorbrydernes tur. På det tidspunkt er der ofte ikke andet end suppen tilbage. Denne suppe beriges så med ris eller nudler og sammenpisket æg, som kommes i gryden under omrøring. Denne manøvre skulle ifølge vores værtinde på en ryokan i Hakone, være en favoritspise blandt japanere.

Chanko nabe er i dag ikke kun forbeholdt sumobrydere. Der findes særlige chanko nabe restauranter, der kun serverer forskellige versioner af retten i kæmpe portioner. Vi var to og kom kun halvejs gennem gryden, da vi prøvede retten i Tokyo. Hvis man skulle komme til bunds, kommer der en flink tjener og fylder lidt nudler mm. i den resterende suppe, så man ikke går sulten hjem. Retten bliver i øvrigt lavet ved bordet, så man kan følge med i tilberedningen.

Chanko nabe restauranterne bestyres ofte af pensionerede sumobrydere, der gennem deres karrierer har lavet tusindvis chanko naber.

Der er i øvrigt visse restriktioner med hensyn til det kød, der kan kommes i en chanko nabe. Intet kød fra firbenede dyr må komme i, da en sumobryder på alle fire er en taber. Dog har jeg set menukort, hvor der kom oksekød i gryden… Men historien er god.

Du skal bruge:
Suppe:
1,5 l. vand
10×10 cm. kombutang
10 g. Katsuobushi også kendt som bonito-flager
2 spsk. mame miso eller anden miso
3 spsk. soyasauce
3 spsk. mirin
2 små gulerødder, i skiver af 3 mm. tykkelse
100 g. kinaradisse i tynde stave
2 forårsløg, i 1 cm. stykker
En pæn håndfuld bok choy
4 shitake
50 g. enokitake, fordelt i mindre bundter

Et kyllingebryst i mindre stykker

Fiskeboller:
200 g. lange eller anden lys fisk
1 æg
1 forårsløg
1 spsk. soya
2 spsk. mirin
4 spsk. hvedemel

Evt.:
200 g. kogte sushiris
1 æg.


Sådan gør du:

Start med at komme kombutang i en gryde med 1,5 l. koldt vand og skru op for varmen. Lige inden vandet koger, fjernes tangen og katsuobushi tilsættes. Tag gryden af varmen og lade den stå i 10 minutter og sigt katsuobushi flagerne fra. Sigt misoen ned i suppen ved at tage en lille sigte og placer misoen i bunden af sigten. Kom nu bunden af sigten ned i suppen og opløs misoen forsigtigt med en ske.

Og nu til fiskebollerne. Kør en fars af alle ingredienserne til fiskebollerne i en foodprocessor eller hak fisken og forårslæg min med håndkraft og tilsæt resten af ingredienserne.

Varm suppen op til lige under kogepunktet. Lav små boller af fiskefars og pocher dem i suppen. Kom herefter kyllingen i
og lad den simre i 5 min. Tilsæt så gulerødder, herefter shitake, forårsløg, daikon og enokitake. Slut af med at lægge bok choy øverst og læg låg på. Lad det simre i 5 min.

Server forgår ved at man sætter gryden på bordet og så øser man ellers op i mindre skåle. Husk at drikke rigeligt øl til.

chanko2

Written by

Hvis du på denne side falder over en ret med hjerne, lever, hjerte, hale, tæer, hoved eller insekter, så er jeg sandsynligvis ophavsmand til den. Jeg er gastronomisk interesseret med en forkærlighed for det alle andre ikke vi have og i visse tilfælde afskyr.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top