Den her opskrift er en af det dansk-irske fusionskøkkens helt store kreationer. I al sin enkelthed er det en den irske ret colcannon (kartoffelmos med kål) og den danske ret brændende kærlighed der mødes i… skal vi kalde det hed elskov.

Brændende kærlighed er det fantastisk ret i sig selv, men brillerer med sin mangel på grøntsager. Jeg er klar over, at der er kartofler i, men det gælder næsten ikke. I denne dansk-irske versionering kommer der en skudefuld grønkål i, hvilket giver den ellers lidt plane mos lidt substans og råstyrke.

For at peppe hele herligheden lidt op, er der også tilføjet lidt friteret grønkål. Nogle vil måske mene at smør, bacon og friteret kål er fedt med fedt på, men så skal man bare spise mindre af det, tage en ekstra tur i motioncenteret eller faste resten af ugen. Alternativt kan man være helt ligeglad, have god samvittighed og bare nyde at det smager pisse godt.

Du skal bruge:

  • Månedskort til et modtioncenter
  • 500 g. kartofler
  • 100 g. knoldselleri
  • 70 g. bacon i små tern (økologisk, husk det nu!)
  • Smør efter samvittighed
  • 1 mellemstort løg, hakket mellemgroft
  • Mere smør efter samvittighed
  • ca. 1 dl. mælk
  • 200 g. frisk grønkål
  • Olie til fritering
  • Salt og peber
  • Evt. lidt frisk timian

Sådan gør du:
Start med at koge kartoflerne og sellerien. Men skal de ikke skrælles først, spørger du måske. Tjo… Lad mig præsentere tre muligheder. Du kan ret beset kede dig selv med at skrælle dine kartofler, du kan også lade være og mose kartoflerne med skrald, det smager fint. Den sidste mulighed er også *ugens køkkentip*:

Kog kartoflerne med skrald. Når de er færdigkogte, tager du din purepresse eller anskaffer dig én her. Pres kartoflerne (og selleri) i purepressen, ud kommer mos, tilbage bliver skrald. Det er ren køkken ninjutsu.

Mens kartoflerne koges klargøres grønkålen og baconsovsen. Prøv lige at smag på det ord: baconsovs… baconsovs….

Pil de grove stilke af grønkålen. Tag 1/4 af kålen og riv den i lidt mindre totter og friter dem i olie. Det gøres ved enten at smide kålen en fritøse ved 170 grader. Alternativt kan du, i en lille kasserolle, fylde olie i i et 2 cm. lag og varme olien op ved middelhøj varme.
Pas på når du putter grønkålen i den varme olie, da det sprutter en hel del grundet kålens store indhold af vand. Det er en rigtig god ide at fritere kålen over et par omgange. Kålen skal ikke have lang tid i oliebadet, kun noget der ligner et par minutter. Farven skal være nærmes neon-mørkegrøn og ikke brun eller branket. Start evt. et lille stykke kål og se hvor lang tid det tager.
Hak den resterende grønkål fint og stil den til side indtil mosen skal samles.

Svits bacon ved middelvarme. Når baconen begynder at smide en del af fedet, men inden det sprøder helt op, kommes løget ved. Steg videre indtil løgternen er bløde og søde. Tilsæt så meget smør du syntes du kan tillade dig. Man må gerne se og smage at der er smør i, men baconterene behøver på ingen måde at svømme ensomt rundt i et hav af mættet fedt. Det er også nu du til tilsætter lidt timian, hvis altså det er det, du har lyst til. Ellers lader du bare være. Det er op til dig, men jeg ville gøre det.
Ellers ikke mere pres herfra. Og på den anden side: GØR DET!

Når kartoflerne og sellerien er most, kommer du den finthakkede portion grønkål i. Varmen fra kartoflerne er nok til at tilberede kålen (hvis altså den er finthakket). Tilsæt mælk og så meget smør du har lyst til. Smag til med salt og peber.

Anret hver tallerken med en klat mos og et par gode skefulde baconsovs. Knus til sidst den friterede grønkål over.

Til denne fusionsret er der kun én ting der kan drikkes til og der er en half n’ half (halv Calsberg Pilsner, halv Guinness Dry Stout).

Dagen efter bruger du dit månedskort til motioncenteret og hopper på løbebåndet i 30 min ved 15 km/t og fuld stigning.

colecannon4

[adsenseyu2]

Share Post
Written by

Hvis du på denne side falder over en ret med hjerne, lever, hjerte, hale, tæer, hoved eller insekter, så er jeg sandsynligvis ophavsmand til den. Jeg er gastronomisk interesseret med en forkærlighed for det alle andre ikke vi have og i visse tilfælde afskyr.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top