Den gode danske æblekage, er et nostalgisk stykke madhistorie, som de fleste danskere næsten må have et forhold til.

Ret beset er der dog nok mere tale om en en dessert end en kage.
Som jeg lige forstår det består forskellen på bondepigen og den gammeldags æblekage i det knas æblemosen lægges omkring. Selv er jeg fra den del af landet, hvor min mor brugte makroner og karamelliseret hvederasp. Andre er vokset op med rugbrøds-rasp, og det er bestemt en rigtig god ide, har jeg senere fundet ud af.

Lige nu drysser det ned med æbler i de danske haver, og er du så heldig, at du en af dem der ejer en sådan have, er det bare at komme derud og plukke nogen af dem.

Du får opskriften uden mængdeangivelser. For det er også lidt det, der udgør en god æblekage: at du prøver dig frem og selv finder frem til hvor sød du vil have mosen, hvor meget rasp du vil have i forhold til æbler osv. Alle gode husmødre har deres egen opskrift på “bondetøsen”, så hvis du ikke allerede har din egen, må du hellere se at komme igang.

  • Æbler (ca. 2 pr mand)
  • Sukker
  • 1 vaniljestang
  • Rugbrød
  • Sukker
  • Smør
  • Flødeskum
  • Ribsgele

Sådan gør du:
Skræl æblerne og fjern kernehuset. Skær dem i både og kom dem i en gryde sammen med korn fra en vaniljestang og den tomme skal samt en lille smule vand i bunden. Kog æblerne til en blød mos. Bruger du spiseæbler (der ikke rigtig koger ud) kan det være nødvendigt med en hurtig tur med stavblenderen.
Smag mosen til med sukker og køl den ned.
Riv rugbrøddet og vend det med nogle solide skefulde sukker.
Kom lidt smør på en pande, og steg rugbrødsraspen gylden og sprød i smørret. Det kan tage lidt tid, afhængig af hvor friskt dit rugbrød er. Køl det af.
Pisk din fløde let, og læg æblemos og rugrødsrasp i lag. Pynt med fløde og evt et par skefulde ribsgele.

[adsenseyu1]

Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top