Boeuf bourguignon er et hit som vinterret, som ikke har opnået klassikerstatus for ingenting. Den billige oksekøds-udskæring bliver smørmør, og det er en af de retter, hvor det er helt legalt at lave en stor portion og fryse ned (husk at skrive på, hvad der er i, for brunt snask i en frostpose er meget svært at genkende). Så er det nemlig top nemt at få fransk mama-mad på en røvsyg tirsdag.

Rødvinen der skal i skal helst være fra Bourgogne, hvor retten også stammer fra, hvilket sandsynliggør, at der oprindeligt har været hældt afgiftsfri hjemmelavet bourgognevin i, i modsætning til os afgiftsplagede danskere. Du skal være velkommen til at hælde enhver drikkelig rødvin efter eget valg i gryden, men god takt og tone ville være at vælge en vin fra Bourgogne.

Opskriften findes også i Escoffiers, hvor fremgangsmåden er en lidt anden og gulerødder er en by i Ukraine (vi boykotter Rusland).
Her navngives den kombination af champignon, bacon og glaserede perleløg, der skal i retten til sidst “garniture à la Bourguignonne”.

Du skal bruge:

  • 800 gram oksebov (Så bliver der en stor portion, nok til 6 personer eller til et par fryserretter)
  • Olivenolie
  • Hvedemel
  • 100 gram bacon (god, tørsaltet)
  • 300 g. perleløg
  • 3 spsk. sukker
  • 30 g. smør
  • 4 fed hvidløg
  • 4 gulerødder
  • 250 gram champignoner
  • 1 lille dåse tomatkoncentrat
  • 1/2 flaske rødvin
  • 5 dl. oksefond
  • En stor dusk persille
  • 2 laurbærblade
  • En stor dusk timian
  • Salt og peber
Sådan laver du Boeuf bourguignon:
Skær kødet i store chunks på størrelse med en halv rubiksterning. Vend dem i mel og brun dem i en stor gryde med oliveolie. Skær gulerødderne i stykker af 2 cm. og tilsæt dem kødet, sammen fond, tomatpure og rødvin, samt buket bundet af laurbærblade, persille og timian og lade det simre ved svag varme i 2,5 timer.30 minutter før servering skæres baconen i store pæne stykker, champignon kvartes og perleløg pilles og befries de grove rødder. Bacon steges på en pande. Baconen steget på en pande med lidt olie. Baconen skal kun lige steges igennem. Fjern bacon og fyr op under panden på aller højeste blus og brun champignonerne. Imens pocheres perleløgene i 5 minutter.På en panden anden pande smeltes smør og sukker til en karamel. Tilsæt perleløg og glaser dem i 3 minutter. Tilsæt Champignon, bacon, perleløg den store gryde med kød, varm igennem og smag til med salt og peber.Server med kartoffelmos – gerne den gratinerede slags – og masser af god rødvin.

baby-blue-drunk-red-wine-Favim.com-239569

bouef1

[adsenseyu1]

Written by

Hvis du på denne side falder over en ret med hjerne, lever, hjerte, hale, tæer, hoved eller insekter, så er jeg sandsynligvis ophavsmand til den. Jeg er gastronomisk interesseret med en forkærlighed for det alle andre ikke vi have og i visse tilfælde afskyr.

Latest comments
  • Altid skønt og perfekt nu hvor efteråret er kommet.

    • Jeps! Simremad holder! 🙂

Top