Bålmad: Rødbeder, rygeost og hø

Som flittige læsere af bloggen (hej mor) ved, så har vi en lille urban have på 16 m2. Den giver ikke meget, men rødbedehøsten er særdeles god i år – vi er nok oppe på en 15-20 stk. Og tro mig, friskhøstet rødbede smager noget mere spændende end en af de der hengemte supermarkeds-monstre.

Derfor lister der sig rødbeder ind i dagsmenuen for tiden. Ud over at alt hvad der dyrkes, skal spises, så hader jeg også at smide mad ud. Her kunne jeg så godt komme med en meget lang moralpræken om madspild og CO2 udledning, men det vil jeg afholde mig fra. Det der piner mig ved at smide mad ud, er tanken om alle de lækre retter, det kunne blive til: Syltede rødbeder med flødeskum og fishsauce, blåskimmelost med brunet smør og rejer og klassikeren ristet blomkål, syltede agurker og jordbærsyltetøj….

Ud over rødbeder, fylder off bits og hø meget for tiden. Jeg havde ikke mulighed for snige nogle hanekamme ind i retten, så det blev hø i stedet. Faktisk har vi købt en stor pose (i hamstersektionen i Bilka) til at lave høbagt selleri med. Langt mere end vi skulle bruge, men jeg nægter af smide noget af den meget fine hø ud. Indtil videre er det blevet til at bage med hø, røge med hø og krydre med hø. Next step: Hø-fermentering!

Du skal bruge:
2 små rødbeder med top og rod
100 g. rygeost
1 dl. hyldebærsaft
1/2 dl. portvin
Havsalt

Sådan gør du:
Start med at skære toppen af rødbederne, men behold de nederste 2 cm. på og kog rødbederne møre. Hvor lang tid det tager, afhænger af hvor stor beden er. Du skal kunne stikke en spids kniv i til midten, så er den færdig. Køl herefter rødbederne af.

Rygeosten maser du sammen til en aflang-ish pølse og ruller den til en helt rund i noget husholdningsfilm og kom rygeosten på køl igen.

Når rødbederne er kølet lidt af, fores en kasserolle med hø. Sørg for at du har et låg til gryden. Lav et lille stykke fladt sølvpapir, som passer ned i gryden, som rødbederne kan ligge på. Læg sølvpapir ovenpå høet, tænd ild til høet og læg låg på. Lad rødbederne røge i 15 minutter. Tænd evt. op for høen igen, hvis røgen forsvinder.

Kom saft og portvin på en lille pande og kog det ind til ca. halvdelen og måske lidt mere. Kom forsigtig rødbederne på panden og glacer dem.

Imens tages noget af den brændte hø fra og sies over i en lille skål. Du må gerne presse lidt af høet igennem med vold. Tag rygeosten ud af køleskabet og skær to runde skiver af på ca. 1 cm. tykkelse. Dup toppen af rydeost-cirklerne i det brændte hø.

Anret en lille tallerken med hhv. rødbede og rygeost og drys rødbeden med lidt havsalt.

rodbede_rygeost2

[adsenseyu1]

Share Post
Written by

Hvis du på denne side falder over en ret med hjerne, lever, hjerte, hale, tæer, hoved eller insekter, så er jeg sandsynligvis ophavsmand til den. Jeg er gastronomisk interesseret med en forkærlighed for det alle andre ikke vi have og i visse tilfælde afskyr.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top