August er traditionel høstmåned. Når de lange, varme, lyse sommerdage bliver køligere og mørkere er det, at alle de gode, friske grøntsager og frugter er klar til plukning. Og mens arbejdet igen kalder på éns dagstimer, er der ekstra grund til at give den fuld gas til aftensmåltidet og hive det sidste sommer ud af august.
Lige nu er der masser at hente på grønttorvet såvel som ude i naturen.

Her kommer lidt tip til, hvad du skal smide på næste uges madplan og i indkøbslisten i de næste uger.

Spæde rødbeder
I vores køkkenhave er de ikke bare spæde længere, men næsten fuldvoksne. Selv om rødbeder er tæt forbundet til efterår og vinter er det faktisk allerede nu, at de bliver høstet. Og selv om de også er dejlige til november, er det en særlig fornøjelse at hive dem op nu og nyde dem helt friske og sprøde.
Lige nu – hvor de er særligt saftige og sprøde – kan du med fordel bruge dem i salater og andre serveringer, hvor de indgår friske.Du kan gøre det samme med pastinak, persillerod og selleri, som også er sprøde og nyhøstede lige nu.

Havtorn
Bærret der har fået rockstjerne-status er plukkemodne lige om lidt, men du må selv ud med saksen. Buskene vokser ved kystområder – og et godt stykke ind på land,  er tætte og grenene fyldt med skarpe torne, så det er mad, du skal kæmpe dig til.
Til gengæld er de ikke bare super sunde – de er også ekstremt lækre, både i desserter, som syltetøj, saft eller curd. Men de fungerer også rigtig godt som det friske drys  i mere fade salater eller som små gule gnister i efterårets gryderetter.

Squash
Egentlig har de været friske og spiseklare hele juli også, men lige nu er de klar i vores lille køkkenhave, hvor de er betydeligt mere saftspændte og sprøde, end de grønne, ensartede stakler, du finder året rundt i ethvert supermarked.
Friske, sprøde squash er gode i salater, udhulede og bagte, i en pasta carbonara, grillede eller bagte og rørt til mos.
Se flere eksempler her

Brombær
Får du øje på nogle danskere dybt inde i et krat i august, kan du være sikker på, at de er på jagt efter modne brombær. Finder du et godt brombærkrat skal du bare huske lange bukser og lange ærmer, hvis ikke du vil kradses til blods i bestræbelserne.
Du kan også springe besværet over, og købe dem i supermarkedet eller hos din grønthandler. Brombær er ikke så søde som hindbær eller blåbær, så bruger du dem i desserter, skal du ikke spare på sukkeret. Men brombær er også eminemte i det salte køkken, hvor de både er fine i salater eller hele i gryderetter. De er perfekte til vildtkød.

Agurk
Agurk? Jamen det kan du da købe hele året?
Jo, men bare fordi du kan, betyder det ikke, at du får de bedste.
Lige nu er de solmodne agurker plukkeklare, og de smager altså bare bedre end de drivhus-modnede med rigelig gødning, du kan købe året rundt. Gode, friske, danske agurker er faktisk slet ikke så vandede i det, men mere saftspændte og faste i det. Dem kan du spise dig mætte i i salater resten af sommeren.

Stenfrugter
Sæsonen er kort – selv om supermarkederne bilder os noget andet i – og det er lige nu, de er her.
Blommer, mirabeller, ferskner og abrikoser.  Blommer og mirabeller har ideele levebetingelser i Danmark, og det er lige nu i august at de modner og er klar til plukning. Alle stenfrugter har det til fælles, at de skal være helt modne – næsten overmodne – før de er spændende. Af samme grund er de svære at have boende i køleskabet i flere uger.
Spis dem som de er, i kager, tærter og marmelader. Og brug dem i det salte køkken, hvor de er perfekte i salater og gør sig godt bagte og braiserede. Prøv at fjern stenen fra en abrokos, fyld dem med mozzerella og omvikl med bacon inden du steger dem til de er sprøde og osten smelter….

I sæson i august

[adsenseyu1]

Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top