Torskerogn er et af vinterens absolutte højdepunkter. I januar, februar og marts kan du få kastet de store bukser efter dig til spotpris, hvis du kigger forbi din fiskehandler. Og det kan godt betale sig at købe stort ind. Torskerogn er nemlig ultra sundt, fedtfattigt og smager frygtelig godt. Får du købt mere, end du lige kan spise med det samme, så smid de ferske bukser på frost. Det kan de sagtens tåle.


I fiskehandlen kan du typisk købe rognene både friske og kogte. De er sidste dyrere, og det kan ikke betale sig, for det er ualmindelig nemt, selv at smide rognene i en gryde vand.
Først og fremmest. Du behøver ikke lave så mange krumspring for at koge dine torskerogn. Mange anbefaler, at du pakker rognene ind i bagepapir, før du koger dem, så de ikke falder fra hinanden under tilberedningen.
Det har vi nu aldrig gjort, og er slupper heldig afsted med det alligevel.
Tricket er ikke at lade vandet bulderkoge men blot simre forsigtigt.
Kom torskerogns-bukserne i vandet – som du lige har tilsat i citronskive, 10 peberkorn og en dusk dild – og lad det simre i 20-50 minutter, alt afhængig af størrelsen. Den skal være ret fast, når du trykker let på den.

Smag
Glem alt om torskerogn på dåse. Torskerogn ER ikke firkantet, og det smager ikke som det på dåse. Punktum.
Frisk torskerogn kommer i lyserøde “bukser”, og har en fin, delikat smag og konsistens.
Torskerognen tager godt imod smag. Syre i form af citron er et must, da den ellers kan føles en smule fersk i munden.

Sæson
Sæsonen er kort – men starter allerede i januar, hvor der ikke er så meget andet at juble af.
Højsæson er januar-februar, men de er der typisk også i marts, så hvis du ikke allerede har spist dig mæt i de små baby-torsk, så kan du stadig nå det.

Anvendelse
Den klassiske anvendelse er at koge bukserne og efterfølgende skære den i skiver, som du steger sprøde og gyldne i lidt smør og serverer med nykogte kartofler og remouladesauce.
Eller på rugbrød med remoulade og citron. De her nuggets er en lækker variant deraf.
Grækerne røger bukserne og moser dem med græsk yoghurt og krydderier og kalder det taramasalata, og det er vældig hyggelig forårsmad.
Én af vores absolutte favoritter er denne flan med torskerogn, pesto og cremet sauce.
Japanerne har fortolket et hav af europæiske retter, men særligt vellykket er denne japansk-italienske fusions-klassiker, som smager bedre end den lyder.

Torskerogn

Post Tags
Share Post
Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top