Hvis palmekål er kongen, er savoy kålenes dronning. Og så vokser de i vores lille urbane have så store som møllehjul, og er klar til at blive plukket cirka nu. Inde bag de enorme omsigsgribende blade gemmer sig et noget mere beskedent kålhovede med ret løse blade, og det er den, det hele handler om. 

Savoykålen stammer fra Frankrig, hvis befolkning i århundreder blandt andet har viklet bladende om små kødportioner og bundet dem til små pakker, som de har dampet i fond, øl eller vin.

Smag
Savoykålen er en ret mild kåltype, der i smag og tekstur minder om sortkål eller grønkål – bare lige lidt mildere og finere. Derfor kan du godt bruge den i salatskålen, selv om den gør sig allerbedst let tilberedt.

Sæson
Der sker heldigvis fremskridt med den danske madkultur, og dermed også for mulighederne for at samle ordentlige råvarer op.
Savoy-kålen er heldigvis til at købe nu om stunder, men det er ikke så mange år siden, at det krævede en større ekspedition for at skaffe et hæderligt eksemplar.
Savoykål dukker op i supermarkeder og grønthandlere allerede sidst på sommeren og er helt almindelige her i september, hvor du også kan plukke dine egne eksemplarer, hvis du fik dem i jorden i foråret. I supermarkedet bliver de liggende til foråret sætter ind – i din have, skal du plukke dem inden frosten nærmer sig, med mindre du gerne vil dele med de lokale harer.

Anvendelse
Savoy er perfekt til kåldolmere, fordi bladende er så store og relativt smidige. Her er f.eks. en opskrift på dolmere med elg, men du kan sagtens erstatte det store dyr med oksekød, lammekød eller andet vildt.
Du kan også bare snitte bladene fint og komme dem i en salat, hvor den smager fint og dejligt. Den er også fin i lynstegte retter og  kan eller blande det i supper eller kartoffelmos til en blæret colcannon. Eller bare indtænk kålen som et hurtigt sauteret tilbehør til alverdens kødtilberedninger – f.eks. denne poussin. 

Savoykål

[adsenseyu1]

Post Tags
Share Post
Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top