“Rønnebærene er sure, sagde ræven…” Vist mest fordi den ikke kunne få poterne i dem. De er bestemt ikke svære at få fat i, men sure er de nu stadig. Men hvis du hjælper dem lidt på vej, kan du pludselig ende op med en ret fin smagsgiver til snaps, geleer, syltetøj og kompotter, der klæder alle de vildtretter, som det sene efterår byder på. 

Smag
Rønnebærene ER sure. Men som mange af dens sure bær-slægtninge er syre lig med masser af c-vitamin. Rønnebærene bliver mildere efter en tur på frost, hvor de også udvikler en fin og let frisk sødme.
Vist nok er bærrene halv-giftige i rå tilstand, men en smule frost eller et opkog skulle gøre det af med den parasorbinsyre, der ellers kan give en slem forgiftning.

Sæson
Rønnen er i familie med æbler og har modne bær fra august og frem til fuglene får spist sig igennem de knaldrøde bær.
Du kan plukke dem i sensommeren, men så smid dem lige forbi fryseren et døgns tid inden du anvender dem, så slipper du for en omgang maveonde.

Anvendelse
I gamle dage var rønnebær en naturmedicin, der kunne gøre det af med skørbug og nyresten. I dag ville jeg nok slå et smut forbi lægen, hvis symptomerne begyndte at vise sig.
Rønnebær er til gengæld milde og syrlige, og egner sig rigtig godt til snaps, likør, øl og bitter. Det er ikke uden grund at de efter sigende udgør en væsentlig del af den klassiske “Gammel Dansk”.
Derudover laver den smuk lys rød gele, som du kan bruge oven på din panna cotta eller cheesecake, men som også klæder det meste vildtkød.
Rønnebær og æbler er et sublimt match – både fordi æblerne opvejer rønnebærrenes manglende pektin, men også fordi æblets sødme giver fint modspil til de lidt syrlige bær.

Samlertip
Du kan finde rønnebær mange steder, både i naturen og i haver, hvor den vist er vældig populær. Kig langs hegn, stier og skovbryn. Jeps skovbryn det er der hvor skoven slutter og bliver lidt mere urban.

[adsenseyu2]

Post Tags
Share Post
Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top