Forår og radiser hører sammen. De små sprøde og stærke sennepsbomber er blandt det første der dukker op af jorden efter vinterkulden, og det er i de sene forårsmåneder og sommerhalvåret, at du skal nyde det friske pift, de giver din mad.

Smag
Radiser fra gartnerier smager sjældent af alverden – hvis du derimod dyrker dem selv, oplever du hvor meget power der er i de små lyserøde djævle. De kan blive ret så stærke, skrappe og sennepsagtige. Smagen bliver efter sigende mindre stærk jo mere du vander dem, og desto mere varme de vokser ved. Sandsynligvis derfor, at der er temmelig stor forskel på de hjemmedyrkede og gartneriernes.

Sæson
Radiser er noget det allerførste du kan dyrke i køkkenhaven og altankassen, og allerede i april kan du – hvis du kæler lidt for dem – hive friske, sprøde radiser op af jorden. Alle med bare et par håndfulde jord kan dyrke deres egne radiser, og de lykkes hver gang.
Frilands-radiser kan du få fra maj til langt hen på efteråret.

Anvendelse
Spis dem som snack dyppet i lidt salt eller en god mayo. Snit dem fint og kom dem i salatskålen, hvor de både giver kant og sprødhed.
De er uundværlige til rygeost, Sol over Gudhjem, og fantastiske i en spidskålssalat med lidt mayonaise og cremefraiche eller i den klassiske danske kartoffelsalat med grillpølser. Den helt blærede er naturligvis Nomas signaturret “radiser i potter”.
Radiser skal helst spises helt friske mens både radisen og bladene er sprøde og spændstige. Hvis de alligevel er begyndt at hænge lidt med næbet, kan du skære et snit på tværs af bunden og komme dem i en skål iskoldt vand i en halv times tid, så er de som nyopgravede.

[adsenseyu2]

Post Tags
Share Post
Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top