Små orange bær er det nye sort. Eller det har det efterhånden været nogle år, for havtorn har i den grad vundet indpas i folkekøkkenet, selv om det startede som en gourmet-kuriositet.
Okay, folkekøkken er måske så meget sagt, men de fleste ved efterhånden hvad det lille gule bær er for en slags, og mange har også forsøgt sig med at plukke dem. Og det er nok der, det går galt for de fleste! For havtornen løsner ikke de modne bær, og kombineret med sylespidse torne kan det være en smertefuld affære at være samler.

Smag
Havtornen er en af de bær du skal give tid for at blive venner med. Den er bestemt ikke en pleaser.
Ikke bare er den let syrlig – den er hvinende sur. Men i selskab med rigelige mængder af sukker opstår en frisk, eksotisk frugtsmag, der giver referencer til gule stikkelsbær, passionsfrugt og sydhavsfrugter.

Sæson
Havtornens bær kan plukkes i august og september, og med lidt held et godt stykke ind i oktober. Og er du en ihærdig plukker kan du med fordel gennem nogen af dem på frost, hvor de fint klarer nogle måneder. Så har du c-vitamin langt hen på vinteren.

Anvendelse
Havtornen lovprises for dens enorme indhold af c-vitaminer, der nok har været med til at redde nordboerne fra skørbug.
Men uanset dens sundhedsfremmende egenskaber skal du først og fremmest spise den for dens eksotiske syrlighed som gør sig godt i meget mad.
Den er god som gele, marmelade og chutney. Brug den til snaps, til saft, til is, sorbet, dessertcremer eller som det syrlige indslag i det salte køkken.

Samlertips
Havtorn er ikke noget du køber. Det er noget du plukker selv. Planten vokser ved vestkysten, og i det hele taget langs forblæste kystområder.
I København skal du bare tage en smut med metroen til vestamager, og så står de orange bær i fuldt farveflor i krattene på Fælleden. Du kan også se dem langs de Københavnske motorveje, hvor de gule bær lyser flot op. Af åbenlyse og knap så åbenlyse grunde kan det dog ikke anbefales som samlersted!
Daffer du tit over Storebæltsbroen, så nyd udsigten fra Knudshoved, og tag et par stængler med samtidigt – der vokser de nemlig også langt rastepladserne og ved vandet.
Biologien har også fundet på hanner og hunner i planteverdenen. Derfor vil du opleve at nogle buske står overlæsset med havtornebær, mens andre blot står hvid-grønne og golde.

Havtorn har det lille men, at de let popper mellem fingrene på dig. Løsningen er at klippe et par grene af og smide dem en times tid i fryseren. Så kan du ryste bærrene af eller pille dem forsigtigt af.

Vil du død og pine betale for dine havtorn er der flere der gør ud i salg. Eks. Havtornekompagniet, der blandt andet sælger til Torvehallerne i København.

Post Tags
Share Post
Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

Latest comments
Top