“Hvad er det her for én”, spurgte den unge pige bag kassen i supermarkedet og kiggede forvirret på den hvid-grønne knold, hun havde i hånden og derfra til den laminerede oversigt over vej-selv-grøntsager, hun havde liggende ved kasseapperatet.
“Det er en fennikel”, svarede jeg høfligt.
“En hvad?”. Pigebarnet så ud som om jeg talte russisk.
“En fennikel”, gentog jeg.
“Den står altså ikke på min oversigt.” Pigebarnet så helt fortabt ud, da hun greb røret og ringede til sin kollega i Frugt & Grønt efter assistance.
“Ja, det er mig”, sagde hun ind i røret. “Der er en kunde, der vil købe en fæææ-niii-kel. Det er sådan en hvid og grøn én. Hvordan taster jeg den ind….??”

Ovenstående samtale udspillede sig for noget tid siden i vores  supermarked. Og gudhjælpemig om det ikke skete igen lidt senere – en ny dag i et nyt supermarked. Fennikel står åbenbart ikke fast på menuen hos alle danske familier, og det er egentlig synd, for det er en af de absolut mest lækre grøntsager, som så småt er på vej i sæson.

Sæson
Den importeres året rundt, men fra juni til et godt stykke ind i oktober er fenniklen i sæson og på sit højeste. Den kan dyrkes på friland, og på afstand ligner den næsten skærmdild, med hvem den da også er i familie. Blade og frø (fra blad-planterne) bruges som krydderi mens det er selve knolden (på knoldplanterne) der spises som grøntsag.

Smag
Lige som dild smager den af anis, og fennikel har da også været brugt til fremstilling af absinth.
Knolden er sprød og saftig og skal tilberedes varsomt for at bibeholde sprødheden og saftspændtheden.
I rå tilstand er anissmagen størst, og den fordamper lidt ved varmetilberedning.

Anvendelse
Fenniklen er ret alsidig, med ingen tvivl om, at fisk og fennikel generelt er skabt for hinanden. Prøv den som bund til en god stegt rødspætte eller til et græskinspireret fiskefad.
Den gør sig også fantastisk som salat, hvor anissmaget træder tydeligt frem. Server med fjordrejer eller med grillet ost.

Fennikel

Post Tags
Share Post
Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

Latest comments
  • Det er desværre nok en noget overset knold … oplevede lidt det samme i urbanhaven forleden, hvor en nabo spurgte ind til hvad vi havde sået og plantet i år – da vi nåede til kassen hvor hvidløgene jeg satte i efteråret, knoldfennikel som jeg har forspiret, og nu eftersået står sammen med spiselige blomster på vej, sagde hun netop: “Fennikel? Hvad er det for en?”.
    – Lad os sammen slå et smag for den anissmagende smukke knold!

Top