Alt du skal vide om blomsterkarse

Det er nu ikke fordi, at botanik på den måde interesserer os voldsomt – ud over den slags der kan ende på bordet. Og en sådan er blomsterkarsen, der til trods for, at enhver mormor har dem i krukker og havebede i alskens pink og røde nuancer, er særlig fin på middagsbordet. Tallerkensmækker hedder den også – man kan let bilde sig ind, at det er fordi den er særlig smækker at sætte tænderne i, eller at den er let at smække op på et fad!
Alene kan den dog ikke stå som råvare, men som supplement til sommerens krydderurter er den fantastisk. Og det er lige nu den blomstrer.


Smag
Navnet snyder ikke. Blomsterkarse smager vitterligt af karse og også lidt som en særlig skarp rucola. Skarp, let bitter og løg-agtigt.
Af samme grund vil du opleve det som et fejlskøn, den dag du kommer blomsterne på en lagkage eller på svigermors creme-brulee.
Du kan til gengæld anvende både blade og blomster – bladene er en smule mildere og mere raffinerede men minder ellers smagsmæssigt om bladene. Ja, du kan sågar anvende frøene, hvis du ikke kan få blomsterkarse nok. De er hårde, men jeg har set nogen der sylter dem som kapers.

Sæson
Blomsterkarnsen blomstrer i juli, men allerede fra maj kan du begynde at plukke forsigtigt af bladene.
Du kan efterhånden købe små potter med blomsterkarse i de gode grønthandlere, men ærligt talt kan det bedre betale sig at smide en håndfuld frø i lidt jord tidligt på sæsonen, og vente til de kommer op. Du får betydeligt mere for pengene og så kan du også selv vælge, hvilke farver du vil have blomsterne i, for de fåes i et væld af forskellige.
Blomsterkarse er en af de krydderurter som enhver virkelig kan få liv i. De vokser sig fra frø til kim på en uges tid og derefter tager det fart! De sætter sågar frø samtidig med at de blomstrer, og hvis dine krukker står tæt, vil du en lys sommerdag se små blomsterkarse-planter i nabopotterne. Dyrk dem på altanen, i krukker eller bare i vindueskarmen.

Anvendelse
Se på dem som karse på epo, og så er det ikke så svært at finde en anvendelse. Både blomster og blade er fine i salatskålen og som det grønne drys på alt fra kartoffelmaden til æggesalaten, for slet ikke at nævne hvor uovertrufne de er i dressinger, dipper og marinader. Du kan tempurastege både blade og blomster og vende dem i omeletten.
Tallerkensmækker skulle være rige på c-vitamin – endnu en grund til at smide dem på middagsbordet.

 

[adsenseyu1]

Post Tags
Share Post
Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top