Æbler kræver vel ikke nærmere præsentation. Alle kender æblerne og æbletræet er det mest almindelige frugttræ i danske haver.
Vores klima er perfekt til at dyrke søde, saftige og langsomt modnende æbler, og et enkelt æbletræ kan forsyne en hel familie med sprøde æbler en hel sensommer og langt hen på vinteren.

Smag
Der er rigtig mange æblesorter og ikke to smager eller opfører sig ens. Her er en fin oversigt over de gængse æblesorter.
Fælles er dog, at de fleste æbler er søde, syrlige og friske.

Sæson
Skulle man tro supermarkederne er æbler altid i sæson.
Højsæson for æbler er dog september/oktober, men nogle sorter har modne frugter meget tidligere på sommeren.
I detail-handlen har man dog en forkærlighed for æbler der er gasset (det bliver ikke smart, fordi man kalder det Smartfresh!) pesticide-behandlede, lakerede og voksede, for på den måde at øge holdbarheden til et maksimum.
Således kom det for nyligt frem, (igen) at de æbler du købe som “friske” reelt set kan være op imod et år gamle. Så er der ikke noget at sige til, at de smager ret uskønt. Friske, nyplukkede æbler fra et helt almindeligt usprøjtet æbletræ er en hel anden sag.
Danskere spiser igennemsnit 15 kilo æbler om året – svarende til 150-250 stk. Af samme grund er det deprimerende at vide, hvor mange æbler der i oktober ligger rådnende hen på danske græsplæner, og i sammenligning, hvor mange voksede og gassede æbler danskere køber uden for sæson.

Anvendelse
De voksede, halvgamle og melede supermarkedsæbler kan du ikke bruge det alverden. Men i enhver dansk parcelhushave står et smukt æbletræ, der år efter år bærer utallige frugter: Og de kan bruges til utallige retter, i både det søde og salte køkken. Æblemos, æblekager, æblesaft, cider, smørstegte æbler, æbleflæsk, bagte æbler osv. osv.
Æblerne kan du skrælle, skære i både og fryse til vinterens æbleretter eller du kan samle dem i trækasser i et enkelt lag og opbevare dem i en kølig med frostfri kælder til langt hen på vinteren.
Få flere tip til opbevaring her
Når du laver æbleretter skal du især forholde dig til, om du bruger “spiseæbler” eller “madæbler”. De første har et højere sukkerindhold, og beholder derfor formen selv om du tilbereder dem. Madæbler koger ud.

Post Tags
Share Post
Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top