3 x IBU amok: Imperial IPA

IPA eller India Pale Ale er en øltype, der inden for det sidste to årtier har udkrystalliseret sig i et hav af undertyper, hvilket gør det totalt irrelevant at tale om IPA som en samlet øltype. Der er bare lysår mellem en klassisk IPA, en DIPA, imperial  IPA, American IPA og en Cascadian Dark Ale aka Black IPA, som kan kategoriseres som en blanding mellem en American IPA og en stout.

Nu handler det om Imperial IPA. Foruden at være mere humlet end den klassiske IPA, så har en Imperial IPA også et højere alkoholniveau. Derfor kaldes typen  Imperial IPA, med reference til en imperial stout, som er en stout med et højere alkoholniveau end en klassisk stout. Alkoholprocenten på en Imperial IPA bør ligge på mellem 7,5% og 10.00 % og have en IBU på 60-120. En Imperial IPA ligner en American IPA meget, bortset fra at alkoholprocenten er en smule lavere ved sidstnævnte. Imperial IPA kaldes også double, extra og extreme IPA – bare for at gøre forvirringen total.

Under ølrevolutionens spæde start var det amerikanske mikro- og hjemmebryggere, der begyndte at lege med meget humlede øl. Dette skyldtes dels, at det var et opgør mod Budweiser og Coors fuldstændig kønsløse light lagers, som kan sammenlignes med vores egen Carlsberg Hof. Dels skyldes det, at man i staterne havde hjemmehørende humleplanter med meget højt alfasyreniveau. Alfasyre er den primære kilde til bitterhed i øl og bitterhed i øl måles i IBU (International Bittering Units). Ud over bitterhed, giver humle også øl citrus og florale noter, alt efter hvornår i bryggeprocessen humlen er tilsat. I klassiske American og Imperial IPA bruges der humletyper der starter med C –  Cascade, Centennial, Chinook og Columbus. For uden alle de andre humletyper som Amarillo, Simcoe, Warrior, Palisade Nugget, Galena, Willamette, Mt. Hood og Liberty. C-reglen er bare lettere at huske. Her er tre bud på Imperial(ish) IPAs.

Hercules Double IPA fra Great Divide Brewing Co.
Pris: 49 kr.
Alc: 10,00 %
IBU: 85
Størrelse: 35,5 cl.
Ølstil: Imperial Pale Ale
Anbefalet glas: Snifter eller pintglas
Forhandler: Fish ‘n’ beer

Den er gylden, lys brun som en ræv med et stabilt skum. Farven er semiuklar, hvilket kun er positivt. Herkules dufter af karamel, kandis, græs og hø. Smagsmæssigt har den en meget maltet krop og smager også lidt af geranium. Meget, men behagelig bitter og let sødlig. Alkoholen smager meget igennem, men faider lidt ud i en lækker lang, maltet og tør eftersmag. Det er en øl der renser fuldstændig ud i munden, hvor humlen og alkoholden virkeligt slår igennem. Den er tilpas karboneret, så kulsyren ikke er forstyrrende for smagsbilledet. Stilen er meget East Coast IPA-agtig, med meget malt i smagen. Du får i øvrigt prygl, hvis du drikker den koldere end 10 grader!

Det her er en øl, der vil og kan det hele, ud over at være din gode ven en varm sommerdag. Tyld den i 35 graders varme på en bænk i Nørrebroparken, og du vil vide, hvad det vil sige at blive voldtaget af en øl ved højlys dag. Den helt rigtige omstændighed for denne øl er en bjælkehytte i Nordnorge, foran en åben pejs, sammen med dit livs kærlighed (kvinden, ikke din øl). Hercules Double IPA er bedre end Usain Bolt kan løbe hurtigt, intet mindre.

 

Wookiee IPA fra Kashyyyk Bryghus i samarbejde med Port Brewing
Pris: ? kr.
Alc: 7,2 %
IBU: Flygt hvis du er humleforskrækket
Størrelse: 50 cl.
Ølstil: Imperial Pale Ale
Anbefalet glas: Pintglas
Forhandler: Fish ‘n’ beer

En meget lys og lidt cloudy imperial IPA. Lavt men stabilt skum. Den dufter som en IPA bør dufte, med citrus, gran og dejligt floralt af lavendel. Den smager langt hen af vejen som en klassisk imperial IPA, med en bitterhed der er godt afstemt. Interessant nok, smager den også lidt af vanille. Fadlagring? Eftersmagen er sprød og tør. Alt i alt en rigtig god madøl, til f.eks. thaimad og grillede trakkrrrn ribben. Modsat Hercules Double IPA er Wookiee en klassisk West Coast IPA, hvor malten ikke spiller den store rolle, men fokus er på at lave en tør og sprød imperial IPA med et ordentligt humlespark. Og lad nu for Master Yodas skyld, være med at drikke den køleskabskold. Tag den ud af køleskabet og lad den varme op en times tid inden den skal drikkes.

Wookiee smager som at falde gennem isen på frossen sø på Kashyyyk – sprød og iskold. Det er som at blive badet i iskoldt vand og bagefter få en kæmpe varmende krammer af Chewbacca (vanille). Skulle der være en uheldig Storm Trooper (typer der kun drikker slatne pilsner), der fik fat i en Wookiee IPA og drak den, ville han nok ønske en hurtig død ved lightsaber, hvilket er lakmusprøven for en god øl. Det her er virkeligt en øl der er Chewie og selveste Bacca værdig. Tænk lige over, at noget af verdens bedste øl bliver lavet på Kashyyyk (Amager).

 

Double Hop Monster IPA fra Greene King
Pris: 26 kr.
Alc: 7,2 %
IBU: Hmmm…
Størrelse: 33 cl.
Ølstil: Imperial(ish) Pale Ale
Anbefalet glas: Pintglas
Forhandler: Kervan

Krystal klar og ravgylden. Meget fremtræden duft af gran. Har en rimelig markant maltsmag og en fornuftig mængde humle, uden på nogen måde at være overvældende. Greene King kalder selv øllen en klassisk IPA, men med alkoholprocenten og “double” humle lægger denne øl sig mellem en klassisk IPA og en imperial. Faktisk er der ikke ret meget double over denne øl, men den er en mere end god intro til de virkeligt hard core imperial IPAs.

Den er flinker, mildere og rundere end de andre to IPAs og derfor meget mere imødekommende. At kalde den monster er vist øletikettepoesi. Jeg tror Hobbit IPA ville være mere rammende, på trods af  John Palmer og Michael Dawson mener at hobbiter drikke fadlagret mild ale. Det her er ikke en stor og skræmmende overdrevet humlet IPA, som ingen andre end de mest fanatiske hop heads kan drikke, tværtimod. Det er her du skal starte hvis du gerne vil videre fra klassisk IPA og nærme dig Imperial IPA, uden at skulle springe ud i den dybe ende af bassinet.

IPA_tasting

Share Post
Written by

Hvis du på denne side falder over en ret med hjerne, lever, hjerte, hale, tæer, hoved eller insekter, så er jeg sandsynligvis ophavsmand til den. Jeg er gastronomisk interesseret med en forkærlighed for det alle andre ikke vi have og i visse tilfælde afskyr.

Latest comments
 • HURRA FOR HUMLE!

  Wookie IPA er blandt noget af det bedste jeg har drukket (hvilket jeg har gjort op til flere gange).. Kender ikke de andre, men Hercules Double IPA lyder ikke helt tosset – omend humlet øl bare er bedre når den er frisktappet, og så vil jeg nok hellere ha’ øl fra Kashyyyk fremfor staterne 🙂

   • Sådan en vandhane måtte der gerne være i min lejlighed!

     • Godt spørgsmål, men ellers kunne man altid bare bygge en ‘Keggerator”, som min gode ven har gjort til sit eget øl http://rockonbeer.com/article/keggerator/ 😀

     • Der måtte i hvert fald gerne stå en herhjemme! 😉

      Jo tak, det skal jeg prøve at huske næste gang jeg er på de kanter. Det kunne hurtigt gå hen og blive en fornøjelse aften!

Top